Stöd till Polens linje om utökade sanktioner mot Ryssland
Skriftlig fråga 2021/22:1904 av Björn Söder (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-08-29
- Överlämnad
- 2022-08-30
- Anmäld
- 2022-09-05
- Svarsdatum
- 2022-09-07
- Sista svarsdatum
- 2022-09-07
- Besvarad
- 2022-09-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Polens vice utrikesminister Szymon Szynkowski säger i en intervju i Dagens Nyheter att landets framtid avgörs av kriget i Ukraina och menar att om Ryssland når framgångar kan de under en period på tre, fem eller sju år nå inte bara Moldavien, de baltiska staterna eller Polen utan även andra länder i regionen.
Den polska regeringen driver nu på för fler sanktioner mot Ryssland och för ytterligare stöd till Ukraina, och han nämner bland annat att strama åt visumpolicyn och att koppla bort Ryssland från europeisk teknologi. Redan i februari begränsade Polen sina visum till ryska medborgare. De utfärdas i stort sett enbart av humanitära skäl eller till oppositionella och till medlemmar av polska familjer.
Här i Sverige lyfte jag frågan (2021/22:1825) tidigare i somras om utrikesministern var beredd att vidta åtgärder för att stoppa turistvisum till Sverige för ryska medborgare och om hon avsåg att ta initiativ inom EU-kretsen för att hela EU agerar på samma sätt när det gäller att bevilja turistvisum för ryska medborgare. I sitt svar skriver utrikesministern att Sverige bilateralt och inom EU fortsatt kommer att verka för en robust och principfast politik gentemot Ryssland och att regeringen kommer fortsätta arbetet med att skärpa sanktionerna samtidigt som vi värnar enigheten inom EU. Dock innehåller svaret ett ganska ljummet intresse för att stoppa turismvisumen. Hon hänvisar till att det är Justitiedepartementet som inom Regeringskansliet ansvarar för migrationsfrågor, inkl. visumfrågor. "Ett beslut om att sluta utfärda turistvisum reser principiella frågor och skulle kräva en noggrann analys, också av hur det skulle påverka existerande avtal och samarbeten för utfärdande av turistvisum", skriver utrikesministern i sitt svar, men betonar att "ett gemensamt EU-agerande i frågan vore därför önskvärt". Sedan dess har det kommit vissa uppgifter från regeringen om att man ser positivt på att stoppa turismvisumen för ryska medborgare, men man har inte agerat från svensk sida. I stället är det EU, som i dag måndag, kommer att diskutera frågan. När det gäller teknologin ser Polen sanktioner som ett sätt att öka pressen på den ryska ekonomin. Szynkowski säger att vi ska inte låta Ryssland använda europeisk teknik i sina projekt. Vi har redan lämnat flera förslag till EU-kommissionen och till våra europeiska partners och nämner att det rör till exempel it-sektorn.
Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:
Stöder ministern Polens linje om att utöka sanktionerna och förslaget om att koppla bort Ryssland från europeisk teknologi, och på vilket sätt kommer ministern i så fall att verka?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1904 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)
Svar på fråga 2021/22:1904 av Björn Söder (SD) Stöd till Polens linje om utökade sanktioner mot Ryssland
Björn Söder har frågat mig om jag stöder Polens linje om att utöka sanktionerna och förslaget om att koppla bort Ryssland från europeisk teknologi och på vilket sätt jag i så fall kommer att verka.
Regeringen står fast vid att Sverige ska verka för en robust och principfast politik gentemot Ryssland bilateralt och inom EU. Vi kommer fortsätta arbetet med att skärpa sanktionerna samtidigt som vi värnar enigheten inom EU. Vårt arbete med att stödja Ukraina kommer också fortsätta i oförminskad takt, i syfte att stödja Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.
Diskussioner om ett åttonde sanktionspaket bör inledas så snart som möjligt. I arbetet med sanktionerna utesluter regeringen inga åtgärder.
Stockholm den 7 september 2022
Ann Linde
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.