Stöd till kvinnorättsaktivisters kamp för fri abort i EU
Skriftlig fråga 2014/15:67 av Birgitta Ohlsson (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2014-11-12
- Överlämnad
- 2014-11-13
- Anmäld
- 2014-11-14
- Sista svarsdatum
- 2014-11-19
- Svarsdatum
- 2014-12-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Att kvinnor har rätt till fria, lagliga och säkra aborter är en fråga om mänskliga rättigheter. Verkligheten ser dock annorlunda ut, också bland våra grannar i EU. På Malta råder totalt abortförbud och i Polen och på Irland är rätten till abort kraftigt kringskuren.
Trots att EU saknar kompetens att besluta om abortfrågor och trots att Sverige inte driver på för en gemensam EU-lagstiftning som skulle kunna få negativa konsekvenser för liberala abortlagar, finns det möjlighet att påverka på området genom politik. Att medlemsstater kan förbjuda abort måste ifrågasättas. Organisationer som i EU-länder arbetar för kvinnors rätt till fri abort måste samtidigt ges uttryckligt stöd.
Därför vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:
Vilka initiativ avser ministern att ta inom ramen för EU för att stödja kvinnorättsorganisationer som arbetar för fri abort som en rättighet?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:67 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Dnr U2014/6954/JÄM | ||
Socialdepartementet |
Jämställdhetsministern |
Svaret är avsett att lämnas senast den 3 december 2014.
Svar på fråga 2014/15:67 av Birgitta Ohlsson (FP) Stöd till kvinnorättsaktivisters kamp för fri abort i EU
Birgitta Ohlsson har frågat utrikesminstern vilka initiativ hon avser att ta inom ramen för EU för att stödja kvinnorättsorganisationer som arbetar för fri abort som en rättighet. Frågan har överlämnats till mig att besvara.
Först och främst vill jag framhålla att stärkandet av kvinnors och flickors åtnjutande av mänskliga rättigheter är grundläggande i regeringens tydligt feministiska utrikespolitik. En central rättighet är den att själv bestämma över sin kropp, sexualitet och sitt barnafödande. Jag delar den grundsyn som Birgitta Ohlsson ger uttryck för i sin fråga till stöd för kvinnorättsaktivisters kamp för fri abort i EU, en fråga som Birgitta Ohlsson har varit föredömligt aktiv i.
Regeringen kommer att hålla en hög profil i frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, i såväl EU som på global nivå. Sverige har inte minst drivit på för att EU i olika rådsslutsatser ska ha en samsyn till stöd för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) som inkluderar stärkt aborträtt.
Regeringens tydliga position och civilsamhällets organisationers arbete i frågor om SRHR och kvinnors och flickors egenmakt stärker frågornas legitimitet.
Slutligen vill jag framhålla att Sverige är en tydlig röst till stöd för kvinnorättsorganisationer och civilsamhällets övriga aktörer. Jag kommer att fortsätta ta upp denna fråga såväl i mina bilaterala kontakter med andra länder och organisationer som i vårt multilaterala arbete.
Stockholm den 3 december 2014
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.