Stöd till kommunerna gällande grundvattennivåer
Skriftlig fråga 2021/22:1622 av Alexandra Anstrell (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-23
- Överlämnad
- 2022-05-23
- Anmäld
- 2022-05-25
- Svarsdatum
- 2022-06-01
- Sista svarsdatum
- 2022-06-01
- Besvarad
- 2022-06-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
I Stockholmsregionen är grundvattennivån redan under det normala, vilket kan leda till stora problem i sommar, inte minst ute på öarna i vår skärgård och inte bara för alla boende i vår vackra skärgård utan också för sommargäster, företagare och lantbrukare. Runt om i Sverige ser det lite olika ut men på många håll är det allvarligt. Gotland har redan infört bevattningsförbud. Vid vattenbrist kan vi med fördel införa bevattningsförbud och spara på vattnet på olika sätt, men ibland kan det orsaka stora skador. Risken för skogsbränder ökar också kraftigt vid långvarig torka, vilket vi inte minst minns från sommaren 2018. Vid längre torka kommer också vår livsmedelsförsörjning att påverkas.
Det är kommunerna som är ansvariga för vattenförsörjningen, men det ser väldigt olika ut vad gäller beredskapen runt om i Sverige.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Har ministern några konkreta planer på att stödja kommunerna i de förebyggande åtgärderna, och hur ser de i så fall ut?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1622 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Svar på fråga 2021/22:1622 av Alexandra Anstrell (M)
Stöd till kommunerna gällande grundvattennivåer
Alexandra Anstrell har frågat justitie- och inrikesministern om det finns några konkreta planer på att stödja kommunerna i de förebyggande åtgärderna gällande grundvattennivåer, och hur de i så fall ser ut.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Vatten är en våra viktigaste naturtillgångar och vårt viktigaste livsmedel. Tillgången till rent vatten är angeläget för alla i vårt samhälle. Att skydda och stärka vattenförsörjningen på lokal och regional nivå är högt prioriterat av regeringen. Ett förändrat klimat innebär att det är särskilt viktigt att trygga en säker dricksvattenförsörjning genom förebyggande åtgärder.
Kommunerna har ansvar för den allmänna dricksvattenförsörjningen och länsstyrelsen utövar tillsyn på regional nivå över att kommunerna fullgör sitt ansvar enligt lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster, vilket inkluderar ansvaret att ordna dricksvattenförsörjning. Kommuner kan genom förordningen (2009:381) om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt (Lova) ansöka om bidrag för åtgärder som bl.a. bidrar till att grundvattennivåerna inte får negativa konsekvenser för vattenförsörjningen.
Vidare har en satsning på åtgärder för bättre vattenhushållning och bättre tillgång till dricksvatten gett kommuner och kommunala bolag möjlighet att enligt förordningen (2019:556) om statligt stöd för bättre vattenhushållning söka medel för åtgärder för en bättre vattenhushållning och bättre tillgång till dricksvatten. Åtgärderna har bland annat avsett vattenskyddsområden, vattenbesparing och ny teknik. Totalt 275 miljoner kronor har avsatts under 2019–2022. Länsstyrelsernas arbete med dricksvattenförsörjning och vattenskydd består bl.a. av att inrätta vattenskyddsområden, att planera den regionala dricksvattenförsörjningen, att ge stöd till kommunerna exempelvis i arbetet att säkra reservvattentäkter, att utöva tillsyn över vattenskyddsområden och att utveckla informationen om vattenuttag.
Regeringen förstärker länsstyrelsernas arbete med dricksvattenförsörjning och vattenskydd. Länsstyrelserna tilldelas 80 miljoner kronor per år under perioden 2022–2024. Medlen till länsstyrelserna för att ta fram regionala vattenskyddsområden har inneburit bättre förutsättningar för arbetet med att förstärka skyddet av grundvatten.
Under 2021 återupptog regeringen satsningen på våtmarker där 775 miljoner kronor avsattes mellan 2021 och 2023 för restaurering och anläggning av våtmarker. Insatser har genomförts i samtliga län och har bl.a. bedöms bidra till förbättrad vattenhushållning, flödesutjämning, minskad övergödning och ökad grundvattenbildning.
I propositionen Vägar till hållbara vattentjänster (prop. 2021/22:208) föreslog regeringen lagändringar som syftar till att skapa förutsättningar för långsiktigt hållbara vatten- och avloppslösningar. Bland annat föreslog regeringen att varje kommun ska ha en aktuell vattentjänstplan som ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses. I de kommuner där det finns en risk för låga grundvattennivåer kan det vara lämpligt att vattentjänstplanen beskriver kommunens förebyggande åtgärder och beredskap för att trygga dricksvattenförsörjningen med anledning av t.ex. torka.
Nationella expertrådet för klimatanpassning överlämnade sin första rapport till regeringen 2022 där vattensäkerhet utgör en prioriterad utmaning. Rapporten bereds nu i samband med framtagande av en ny strategi för klimatanpassning 2023.
Sammantaget har regeringen vidtagit en rad åtgärder för att stödja kommunerna i arbetet med förebyggande åtgärder gällande grundvattennivåer.
Stockholm den 1 juni 2022
Annika Strandhäll
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.