Stöd till den förföljda folkgruppen rohingya
Skriftlig fråga 2014/15:570 av Sofia Damm (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-25
- Överlämnad
- 2015-05-26
- Anmäld
- 2015-05-27
- Svarsdatum
- 2015-06-03
- Sista svarsdatum
- 2015-06-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Under flera veckor har ett stort migrationsdrama utspelats i Andamansjön i Sydostasien. Uppåt 10 000 flyktingar från Burma och Bangladesh driver runt på havet i undermåliga båtar och har vägrats att komma i land någonstans. Flera av migrantbåtarna har flutit runt på Indiska oceanen i flera månader. Många av migranterna tillhör den muslimska folkgruppen rohingya, enligt FN en av världens mest förföljda folkgrupper, som saknar medborgarskap och utsätts för systematisk diskriminering och våld i delstaten Rakhine i Burma.
Trots Burmas ökade öppenhet och förbättringar i fråga om mänskliga rättigheter har situationen för rohingya snarare förvärrats. Grannländerna fruktar nu att flyktingströmmarna från Burma och Bangladesh ska öka, och de vill inte rädda dem och därmed uppmuntra till ökat asyltryck på deras respektive länder.
Med anledning av den rådande situationen med båtflyktingar i Indiska oceanen och den utsatta situation som folkgruppen rohingya befinner sig i vill jag fråga statsrådet följande:
Vad avser statsrådet och Sverige att göra för att rohingyafolket ska få sina mänskliga rättigheter respekterade, och vilka akuta insatser avser Sverige att bistå med?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:570 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Lövin |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:570 av Sofia Damm (KD) Stöd till den förföljda folkgruppen rohingya
Sofia Damm har frågat mig vad jag och Sverige avser göra för att rohingyafolket ska få sina mänskliga rättigheter respekterade, och vilka akuta insatser Sverige avser att bistå med.
Regeringen är mycket oroad över situationen för folkgruppen rohingya. Vi har vid upprepade tillfällen fört fram det allvarliga läget i våra kontakter med regeringsföreträdare i såväl Myanmar som Bangladesh.
Ett av tre fokusområden för Sveriges bilaterala samarbetsstrategi för Myanmar är ökad respekt för mänskliga rättigheter, där stöd till etniska minoriteter är en uttalad huvuduppgift. I samtliga insatser inom ramen för utvecklingssamarbetet är ambitionen att etniska grupper ska nås av svenskt stöd. Sverige medverkar bland annat i en fond tillsammans med fem andra givare för att samarbeta kring mödra- och barnhälsovård. Fonden planerar inom kort ett större stöd i bl.a. Rakhinestaten. Vidare
är ett antal svenska enskilda organisationer, varav flera får stöd av Sida, verksamma i Myanmar med inriktning på särskilt utsatta minoritetsgrupper, inte minst vad gäller att stärka deras rättigheter.
För det svenska humanitära stödet är utgångspunkten livräddande insatser med fokus på de mest utsatta. Till dessa hör självfallet rohingya. Genom Sida ger Sverige stöd till den humanitära situationen i Myanmar, inklusive till rohingya i delstaten Rakhine. Cirka 10 miljoner kronor har hittills i år kanaliserats genom bland andra Internationella Röda korset och ”Action contre la faime, ACF” för sjukvård, skydd och livsmedelsbistånd. Även i Bangladesh ger Sverige humanitärt stöd till rohingya genom ICRC och IOM. I Thailand stöds de flyktingläger som sedan många år finns utmed gränsen till Myanmar och där den absoluta majoriteten i lägren tillhör olika etniska grupper från Myanmar.
Sida följer utvecklingen runt Rohingya-flyktingar till havs och det finns fortsatt möjlighet för Sveriges humanitära partner att söka svenskt stöd till sådana insatser, framförallt genom Sidas snabbmekanism för beslut (”Rapid Response Mechanism”).
Sverige är även en av världens största givare av ej öronmärkt kärnstöd till de humanitära FN-organisationerna. Kärnstöden ger organisationerna flexibilitet att snabbt och effektivt kunna agera i svåra humanitära kriser som den vi nu ser i Sydostasien. FN-organisationerna själva påpekar gång på gång hur viktigt Sveriges kärnstöd är för deras kapacitet att svara på den här typen av kriser omedelbart, utan att behöva vänta på givares ibland långsamma bidragsprocesser.
Sverige agerar också politiskt genom EU och FN. För EU är situationen för rohingya en viktig del i den formaliserade MR-dialogen mellan EU och Myanmar. Sverige har tydligt och konsekvent stött FN:s specialrapportör för mänskliga rättigheter i Myanmar, professor Yanghee Lee som under sitt senaste besök i Myanmar tillbringade flera dagar i Rakhinestaten där merparten av rohingya finns. Hon delgav sedan sina intryck från besöket i samtal med regeringsföreträdare i huvudstaden Nay Pyi Taw.
Den allvarliga flyktingsituationen till havs kräver nära samarbete mellan de länder varifrån flyktingarna kommer och dit de, ofta i händerna på skrupelfria människosmugglare, söker sig. Initiativ till regionalt samarbete har under de senaste dagarna tagits av de närmast berörda länderna. Men mer krävs i form av konkreta insatser inklusive vad gäller grundorsakerna till flyktingströmmarna. Sverige fortsätter att nära följa
utvecklingen i Myanmar, Bangladesh och regionen.
Stockholm den 2 juni 2015
Isabella Lövin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.