Stöd till demokratin i Gambia
Skriftlig fråga 2017/18:1617 av Birgitta Ohlsson (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-08-16
- Överlämnad
- 2018-08-17
- Anmäld
- 2018-08-30
- Svarsdatum
- 2018-08-31
- Sista svarsdatum
- 2018-08-31
- Besvarad
- 2018-08-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
I världspolitikens hetluft koncentreras insatser ofta till att släcka pågående bränder och akut förhindra dem som är på väg att flamma upp. Men det finns också släckta bränder som när elden väl har falnat glöms bort, men likväl behöver hållas under uppsikt och ges stöd så att elden aldrig mer ska ta fart igen.
Häromåret avleddes en kris i Gambia, men mycket lite har sedan dess diskuterats om hur landet ska stärkas. Den tidigare presidenten tillika diktatorn Yahya Jammeh tog över makten i Gambia från president Dawda Jawara efter en militärkupp 1994. År 2016 förlorade Jammeh valet och Adama Barrow skulle bli ny president i Gambia. Jammeh vägrade se sig själv som besegrad, men med hjälp av Senegal och andra västafrikanska länder svors Adama Barrow in som Gambias tredje president den 26 december 2016. Jammeh lämnade makten den 21 januari 2017 och lever nu i exil.
Mycket har hänt i Gambia sedan Jammehs avgång. Enligt uppgift ska landet vara på väg att avskaffa dödsstraffet, ha stärkt yttrandefriheten, förbättrat förhållandena i fängelser och släppt ungefär ett dussintal politiska fångar som blev tillfångatagna under Jammehs presidentstyre fria. Landet är inte heller längre en islamistisk stat.
Gambia bygger nu relationer till andra länder, vilket inte tidigare gjorts i samma utsträckning på grund av den slutna politiken under Jammeh.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:
Hur avser ministern stötta den unga demokratin i Gambia såväl genom EU som nationellt?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1617 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1617 av Birgitta Ohlsson (L)
Stöd till demokratin i Gambia
Birgitta Ohlsson har frågat mig hur jag avser stötta den unga demokratin i Gambia såväl genom EU som nationellt.
Sverige välkomnar de demokratiska framsteg som gjorts efter Adama Barrows tillträde januari 2017, samt att den nya regeringen stärkt kontakterna med det internationella samfundet.
Som ordförande för säkerhetsrådet i januari 2017 spelade Sverige en viktig roll för Gambias demokratiska övergång, då vi engagerade oss intensivt för att tillsammans med världssamfundet, i synnerhet den regionala samarbetsorganisationen ECOWAS, finna en konstruktiv lösning på krisen. Det är tillfredsställande att maktskiftet kunde ske fredligt, och att Gambia fortsatt gör framsteg när det gäller demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.
Sveriges relationer med Gambia är begränsade men goda. Sverige har genom Sida bidragit med 3,8 miljoner kronor år 2017 till svenska organisationer som arbetar med att stärka det gambiska civilsamhället. Sverige bidrog även med svenska valobservatörer till EU:s valobservation under det gambiska parlamentsvalet 2017.
Vårt engagemang i Gambia kanaliseras företrädesvis genom Europeiska unionen, FN, Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken. Vi stödjer aktivt UNOWAS, FN:s kontor för Västafrika och Sahel, som regelbundet avrapporterar till säkerhetsrådet om bland annat utvecklingen i Gambia.
Statssekreterare Modéer deltog vid det givarmöte som EU anordnade i slutet av maj i år, och som blev en stor framgång då 15 miljarder kronor sammantaget utfästes i stöd från deltagarna till Gambias demokratiska utveckling, arbetet med mänskliga rättigheter och en hållbar ekonomisk utveckling.
EU:s stöd är inriktat på god samhällsstyrning, demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige välkomnar att EU även planerar fortsatt stöd till ECOWAS fredsbevarande styrka ECOMIG. Den politiska dialogen mellan EU och Gambia utgör därutöver en central del av samarbetet.
Sammantaget har Sverige nationellt, via EU, och som medlem i FN:s säkerhetsråd, bidragit till den demokratiska övergången i Gambia och förblir fortsatt engagerat för att trygga dessa framgångar.
Stockholm den 30 augusti 2018
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.