Stöd till Bosnien, Serbien och Kroatien

Skriftlig fråga 2013/14:638 av Jasenko Omanovic (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-05-26
Inlämnad
2014-05-26
Anmäld
2014-05-27
Sista svarsdatum
2014-06-04
Besvarad
2014-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Hillevi Engström (M)

 

Översvämningarna i Bosnien, Serbien och Kroatien sägs vara den värsta katastrofen i området på hundra år. Över 40 människor har mist sitt liv, en miljon saknar rent dricksvatten och uppemot en halv miljon är hemlösa sedan hus har spolats bort eller gjorts obeboeliga av vattenmassorna.

Hjälporganisationer från olika länder finns på plats för att ge humanitär hjälp med mat, kläder, mediciner, vattenrening och andra liknande behov. Sverige bistår med experter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som bland annat ska bedöma hjälpbehovet och koordinera den hjälp som redan finns på plats. Det sker i samarbete med lokala myndigheter, FN och EU.

Det största hjälpbehovet kommer att handla om att bygga upp infrastrukturen, nya bostäder och andra byggnader. Även röjning av minor kommer att vara aktuellt, då de har flutit upp med vattnet.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att Sverige aktivt ska delta i återuppbyggnaden av översvämningsdrabbade delar i Bosnien, Serbien och Kroatien?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:638 besvarad av Jasenko Omanovic (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Engström

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:638 av Jasenko Omanovic (S) Stöd till Bosnien, Serbien och Kroatien

Jasenko Omanovic har frågat mig om Sverige avser aktivt delta i återuppbyggnaden av översvämningsdrabbade delar i Bosnien och Hercegovina, Serbien och Kroatien.

Översvämningarna är den värsta naturkatastrofen i regionen på över hundra år. Katastrofen har skapat ett stort hjälpbehov i de drabbade områdena. Sverige deltar i hjälparbetet som samordnas av de drabbade länderna, EU och FN-systemet.

Det är viktigt att stöd nu utgår från de drabbade ländernas och de humanitära organisationernas bedömningar och begäran om assistans för att säkerställa att rätt hjälp och materiel skickas ner. Beredskap finns att bidra med ytterligare humanitärt stöd om sådan förfrågan kommer. 

Sverige deltar i hjälparbetet med översvämningarna i Serbien och Bosnien och Hercegovina, där de omedelbara behoven varit som störst, såväl genom direkta insatser som inom de av EU respektive FN samordnade hjälpinsatserna. Sverige har skickat personal från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ingår i EU:s insats. Sverige

har även gett stöd till inköp av utrustning och bidragit till projekt som genomförs av OSSE och lokala civilsamhällsorganisationer i Serbien. Bland annat har Sverige genom biståndsmedel från Sida gett stöd till inköp av pumputrustning med hög kapacitet i Serbien samt uppdragit

till OSSE att använda ca 1,5 miljoner kronor som stöd till romer som drabbats särskilt hårt av katastrofen. Sida finansierar sex vattenreningsverk till Bosnien och Hercegovina (Tuzla och Zenica) under sex månader med start den 26 maj till en kostnad av 7, 35 miljoner kronor. Vattenreningsverken transporteras till Bosnien och Hercegovina tillsammans med experter från MSB. I nuläget undersöks vilka ytterligare insatser som efterfrågas av de berörda länderna.

Sveriges omfattande kärnstöd till de humanitära organisationerna är avgörande för de humanitära insatserna. Sverige är världens fjärde största bilaterala humanitära givare och har genom detta stöd bidragit till att möjliggöra de internationella organisationernas snabba respons på översvämningarna.

Sverige står väl rustat att stödja den kommande återhämtningen och återuppbyggnaden. Sida arbetar för närvarande med att utifrån behoven i länderna ta fram sådana konkreta insatser. Exempel på tänkbara insatser skulle i Bosnien och Hercegovina kunna vara stöd till återuppbyggnad av infrastruktur för vattenförsörjning och reparering av vattenverk, stöd till avfallshantering och röjning av skräp och lera, och i Serbien finansiellt stöd till särskilt hårt drabbade kommuner samt rehabilitering av sophanteringen. Det svenska bilaterala stödet till Serbien och Bosnien och Hercegovina förväntas uppgå till ca 130 respektive 170 miljoner kronor per år. Tidigare svenskt stöd har bidragit till att länderna blivit bättre förberedda på att hantera stora utmaningar såsom den nuvarande översvämningskatastrofen. Som ett exempel har Sverige genom OSSE stött den serbiska regeringen genom utbildning i katastrofhantering, något som visat sig ha bidragit till den effektiva hanteringen på serbisk sida av katastrofen. 

Stockholm den 5 juni 2014

Hillevi Engström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.