Stöd till ägarfamiljer

Skriftlig fråga 2021/22:1049 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-09
Överlämnad
2022-02-10
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Pandemin har verkligen drabbat många hårt både rent fysiskt och ekonomiskt och inneburit stora problem för företag i olika branscher.

För att lindra konsekvenserna för svenska jobb har krisåtgärderna som hittills vidtagits under pandemin varit historiskt omfattande och hjälpt många att hålla huvudet över ytan.

Förra veckan besökte jag Charterbuss i Kristinehamn för att lyssna till de utmaningar som de haft under perioden med restriktioner och uteblivna resenärer. Företaget befann sig just då i ett läge med i stort sett inga turer alls.

Även om utmaningarna är många pekar de särskilt på den förändringen att ägarfamiljerna inte längre kan korttidspermitteras tillsammans med övrig personal, vilket har varit möjligt tidigare. Det beror på att de nya direktiven som kommit från regeringen inte omfattar familjen i familjeägda företag.

Detta är inte bara en fråga som lyfts av Charterbuss. Fler företag i de olika branscherna, såsom hotell-, restaurang- och besöksnäringen, stöter också på problemet.

Utifrån ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Tänker ministern vidta några åtgärder för att även ägarfamiljerna på något sätt framgent ska omfattas?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1049 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/00509 Finansdepartementet Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1049 av Lars Mejern Larsson (S)
Stöd till ägarfamiljer

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att även ägarfamiljerna på något sätt framgent ska kunna omfattas av korttidspermittering.

Frågan är ställd mot bakgrund av att det förstärkta stödet vid korttidsarbete, s.k. korttidspermittering, upphörde vid utgången av september 2021. Enligt ordinarie regler för stöd vid korttidsarbete, som alltså gäller från och med oktober 2021, får stöd lämnas endast för arbetstagare som inte tillhör arbetsgivarens familj. I familjeägda företag gäller därför att ägarna och de närmaste familjemedlemmarna till ägarna inte kan få stöd. Stöd kan dock lämnas till eventuellt andra anställda i sådana företag.

Stödet vid korttidsarbete har varit en av regeringens viktigare åtgärder för att lindra effekterna av spridningen av sjukdomen covid-19 för näringsliv, sysselsättning och samhällsekonomi. Nästan 600 000 svenskar har varit korttidspermitterade under krisen. Genom korttidsarbete har hundratusentals löntagare undgått risken att bli av med jobbet och företagen har kunnat behålla viktig arbetskraft.

Den 23 september 2021 beslutade regeringen att tillsätta en kommitté som ska se över stödet vid korttidsarbete (dir. 2021:79). Kommittén ska bl.a. analysera om regelverket kan göras enklare och mer flexibelt. Kommittén ska också analysera de tillfälliga ändringar som har gjorts i systemet och vid behov lämna förslag på permanenta ändringar. Uppdraget ska slutredovisas senast den 30 november 2022.

Pandemin har haft stor inverkan på enskilda personer, företag och samhället i stort. Med gemensamma krafter har pandemin dock tryckts tillbaka så pass att restriktionerna kunde hävas förra veckan. Inte minst i ljuset av detta vill jag inte föregripa kommitténs arbete.

Stockholm den 16 februari 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.