Statssekreterare Ulrika Modéers resa till Zimbabwe
Skriftlig fråga 2016/17:957 av Sofia Arkelsten (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-03-01
- Överlämnad
- 2017-03-02
- Anmäld
- 2017-03-03
- Svarsdatum
- 2017-03-08
- Sista svarsdatum
- 2017-03-08
- Besvarad
- 2017-03-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Statsrådet Isabella Lövins statssekreterare Ulrika Modéer besökte nyligen Zimbabwe. Landet beskrivs i landguiden så här: Zimbabwe har sedan självständigheten 1980 styrts av Robert Mugabe som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälte men som under årens gång förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Vid självständigheten var Zimbabwe ett förhållandevis välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.
Det finns all anledning att vara vaksam på hur det svenska biståndet förhåller sig till ett land som Zimbabwe. I en film som publicerats på Twitter av Sveriges ambassad i Zimbabwe beskriver statssekreteraren den nya strategin för samarbetet och även att Sverige med intresse följer politiska reformer i Zimbabwe. Miljö och klimat ska nu enligt den nya strategin vara en prioriterad fråga för samarbetet mellan Sverige och Zimbabwe.
Det är bra att statssekreteraren i filmen bland annat nämner sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och mänskliga rättigheter. Men det krävs så mycket mer.
Besöket väcker frågor om syftet med resan, vilka möten statssekreteraren hade, vilka frågor som togs upp på de mötena och om statssekreteraren fick gehör för den svenska ståndpunkten. Det är också oklart vilka politiska reformer i Zimbabwe som sker som Sverige just nu ser positivt på samt hur och på vilket sätt Sverige och Zimbabwe ska kunna samarbete om miljö och klimat.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:
Vilka möten hade statssekreterare Ulrika Modéer, vilka frågor togs upp på de mötena och fick statssekreteraren gehör för den svenska ståndpunkten?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:957 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Lövin |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:957 av Sofia Arkelsten (M) Statssekreterare Ulrika Modéers resa till Zimbabwe
Sofia Arkelsten har frågat mig vilka möten statssekreterare Ulrika Modéer hade, vilka frågor som togs upp på de mötena, och om statssekreteraren fick gehör för den svenska ståndpunkten.
Sverige har en lång och nära relation till det zimbabwiska folket. Regeringen följer händelseutvecklingen i landet noga.
I samband med resan, som är en del i en pågående långsiktig svensk dialog med Zimbabwe, träffade statssekreterare Ulrika Modéer en bred krets av aktörer, däribland regeringsföreträdare, oppositionsföreträdare, civilsamhällesorganisationer och andra reforminriktade krafter. I den bilaterala dialogen med Zimbabwes regeringsföreträdare, opposition och civilsamhälle är Sverige sedan länge tydlig vad gäller rättsstatens betydel-se och den zimbabwiska statens ansvar för att skydda sina medborgares mänskliga rättigheter, liksom vikten av ekonomiska reformer.
Vid statssekreterare Modéers möten framfördes följaktligen väl kända svenska ståndpunkter avseende centrala frågor såsom mänskliga rättigheter, rättsstatens principer, krav på fria och rättvisa val samt jämställdhetsfrågor. Samtal fördes i konstruktiv anda. Även klimatfrågor och genomförande av Agenda 2030 diskuterades, där flera gemensamma utmaningar kunde identifieras. Vidare informerade statssekreterare Modéer om processen kring framtagandet av en ny strategi för det bilaterala utvecklingssamarbetet i Zimbabwe. Det svenska utvecklings-samarbetet till Zimbabwe kanaliseras via multilaterala organisationer och civilsamhällesorganisationer. Sverige har således inte något direkt samarbete med den zimbabwiska regeringen. Ett direkt samarbete inom ramen för utvecklingssamarbetet är inte aktuellt förrän politiska och ekonomiska reformer genomförts i Zimbabwe.
Stockholm den 8 mars 2017
Isabella Lövin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.