Statsrådens beteenden på sociala medier
Skriftlig fråga 2021/22:1779 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2022-06-29
- Överlämnad
- 2022-06-30
- Sista svarsdatum
- 2022-07-14
- Svarsdatum
- 2022-08-10
- Besvarad
- 2022-08-10
- Anmäld
- 2022-09-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsminister Magdalena Andersson (S)
På Sveriges nationaldag den 6 juni lämnade undertecknad in en fråga (2021/22:1694) till statsminister Magdalena Andersson som rörde vilka åtgärder hon avsåg att vidta i syfte att förhindra att hennes statsråd inte skulle fortsätta dela falsk och vilseledande information, vilket som bekant har varit ett vanligt förekommande fenomen från den sittande regeringens företrädare.
Ironiskt nog kom den mer eller mindre icke-sägande återkopplingen från justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, som kan anses vara en av de värsta förbrytarna avseende dåligt omdöme på sociala medier. Twitterministern Johansson menade att var och en bör vara vaksam på att otillbörlig informationspåverkan förekommer, vilket antyder att man från regeringens sida inte tycks bry sig det minsta om huruvida dess företrädare uppför sig klandervärt på sociala medier genom desinformation.
Frågan om hur regeringsföreträdare agerar på sociala medier är fortfarande fullt relevant, och sorgligt nog är vi många som befarar att socialdemokratiska statsråd kommer att fortsätta bete sig illa under valrörelsen. En tydlig fingervisning över vilken nivå statsråden lägger sig på är när klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (den 27 juni 2022) delar en skärmdump på mikrobloggen Twitter med antydan att Kristdemokraternas partiordförande Ebba Busch är fascist. Detta genom att citera komikern Henrik Schyffert, som i sin tur citerat Charlie Chaplin (Den bästa kritiken jag nånsin fått är att fascisterna hatar mig).
Det man kan fråga sig är i vilka västerländska demokratier, annat än Sverige, som det får passera närmast obemärkt förbi att ett statsråd kallar en partiledare för ett kristdemokratiskt oppositionsparti för fascist. Att ett sådant statsråd får fortsätta är närmast obegripligt, än värre är att regeringschefen inte ens kommenterat detta.
Statsminister Magdalena Andersson önskas därför svara på följande fråga:
Var menar statsministern att gränsen går för vad statsministerns statsråd får säga om politiska motståndare på sociala medier, och avser statsministern vidta några åtgärder mot bakgrund av vad som framförs ovan?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1779 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1779 av Markus Wiechel (SD)
Statsrådens beteenden på sociala medier,
och på fråga 2021/22:1781 av Björn Söder (SD)
Statsrådens relation till riksdagens ledamöter
Markus Wiechel har frågat statsministern var hon menar att gränsen går för vad hennes statsråd får säga om politiska motståndare på sociala medier, och om hon avser att vidta några åtgärder mot bakgrund av vad som framförs i frågan. Björn Söder har frågat statsministern om hon avser att vidta några åtgärder med anledning av det som har skett och tillse att statsråden verkar i god relation till riksdagens ledamöter. Frågorna ställs mot bakgrund av ett inlägg på Twitter av klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.
Frågorna har överlämnats till mig.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och allmän och lika rösträtt. Den fria åsiktsbildningen säkerställs bl.a. genom ett starkt skydd för yttrandefriheten och informationsfriheten. Det är rättigheter som gäller för var och en såväl offline som online. Dessa gäller självklart också statsråd.
Konstitutionsutskottet har flera gånger granskat uttalanden som gjorts av statsråd och återkommande framhållit att statsråd i likhet med alla andra medborgare har rätt att göra uttalanden i olika sammanhang. Givetvis gäller detta oberoende av vilka kanaler som används för kommunikationen – även när den sker i sociala nätverk.
Stockholm den 10 augusti 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.