Statsministerbesöket i Iran

Skriftlig fråga 2016/17:817 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-10
Överlämnad
2017-02-13
Anmäld
2017-02-14
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsministern åker om några dagar till Iran för ett officiellt besök efter en inbjudan från den iranske presidenten. Detta besök väcker, med rätta, en hel del frågor såväl från undertecknad som från ett stort antal iranier som flytt eller tvingas leva i landet. Iran är nämligen inte vilket land som helst. Det är en islamistisk diktatur som frekvent bryter mot grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, varför man kan undra över vad regeringen vet som inte har kanaliserats ut till allmänheten.

Regeringen har tydligt deklarerat att resan har stor betydelse för Sverige, då Iran bland annat är en av Sveriges viktigaste handelspartner i sin region. Det är naturligtvis viktigt att föra en god diplomati och främja svenska intressen gällande exempelvis handel, men besöket blir också en symbolisk fråga.

Iran är, som tidigare nämnts, ett land som på många sätt bryter mot mänskliga fri- och rättigheter, och miljontals människor tvingas i dag lida på grund av den iranska regimens förtryck. Av den anledningen kan jag enbart dra slutsatsen att detta besök sänder helt fel signaler, inte minst då Sverige säger sig vilja vara en human röst i världspolitiken.

Med anledning av ovanstående önskar jag svar från statsminister Stefan Löfven:

 

Hur kan besöket kan motiveras mot bakgrund av ovanstående, och hur avser statsministern och regeringen framöver att tydliggöra Sveriges syn på Irans systematiska förtryck?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:817 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:817 av Markus Wiechel (SD) Statsministerbesöket i Iran

Markus Wiechel har frågat statsministern hur besöket till Iran kan motiveras, och hur statsministern och regeringen framöver avser att tydliggöra Sveriges syn på Irans systematiska förtryck. Frågan har överlämnats till mig.

Besöket till Iran hade flera syften. Iran är en nyckelaktör i en region som påverkar oss i Europa och Sverige. Ett syfte var därför att föra en dialog och framföra svenska ståndpunkter om regionen, och i synnerhet om konflikten i Syrien och Irans roll där. En annan viktig fråga var den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Besöket syftade också till att främja ökad handel med ett land där det finns stor potential till ökad export. I samband med besöket undertecknades fem samförståndsavtal om ICT, transport, forskning, teknologi och innovation samt stärkande av kvinnors arbetskraftsdeltagande.

Det råder ingen tvekan om att situationen för mänskliga rättigheter i Iran är mycket allvarlig. Bristen på respekt för kvinnors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, tillämpningen av dödsstraffet, bristande fackliga rättigheter och fängslande av aktivister och oppositionella, var frågor som alla togs upp under besöket.

Decennier av isolering har inte lett till några substantiella förändringar i landets syn på dessa brister. Ett ökat utbyte på hög nivå med Iran innebär nya möjligheter att framföra våra ståndpunkter beträffande situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran.

Regeringen kommer självfallet att även fortsättningsvis driva frågor om respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran, såväl bilateralt som inom FN och EU.

Stockholm den 22 februari 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.