Statslösa palestinier
Skriftlig fråga 2013/14:578 av Tomas Eneroth (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2014-04-15
- Överlämnad
- 2014-04-16
- Sista svarsdatum
- 2014-04-24
- Anmäld
- 2014-04-25
- Besvarad
- 2014-04-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Tobias Billström (M)
Frågan om statslösa palestiniers flyktingstatus och situation har återkommande debatterats, inte minst situationen för dem som kommer från Irak. Den senaste länderrapporten från Migrationsverket visar på hur antalet palestinier minskat kraftigt i Irak och hur de i många fall utsätts för förtryck och förföljelser. Palestinska flyktingar vittnar om godtyckliga arresteringar, tortyr och försvinnanden. Irakiska myndighetsföreträdare har uttalat att statslösa flyktingar som sänds tillbaka inte är välkomna till Irak. Trots det fattas det fortfarande beslut om utvisning av statslösa palestinier till Irak. Min fråga till statsrådet blir därför:
Avser statsrådet att ta några initiativ för en förnyad bedömning av förutsättningarna för Sverige att avvisa statslösa palestinier till Irak?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:578 besvarad av Tomas Eneroth (S)
Dnr Ju2014/2752 | ||
Justitiedepartementet |
Migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:578 av Tomas Eneroth (S) Statslösa palestinier
Tomas Eneroth har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för en förnyad bedömning av förutsättningarna för Sverige att avvisa statslösa palestinier till Irak.
Inledningsvis vill jag understryka att regeringen inte har någon roll i den process som omfattar prövningar av asylansökningar. Det innebär att jag inte får ingripa i eller påverka ansvariga myndigheter eller domstolar i handläggningen av enskilda ärenden.
Allmänt kan dock följande sägas. Den som söker asyl i Sverige får sitt skyddsbehov prövat i enlighet med utlänningslagen. Asylsökande som befinner sig i Sverige och som bedöms vara flyktingar, alternativt skyddsbehövande eller övriga skyddsbehövande, har rätt till uppehållstillstånd. I den prövning som görs ska Migrationsverket och migrationsdomstolarna även beakta eventuella hinder mot att verkställa beslut om avvisning eller utvisning. Enligt förarbetena till utlänningslagen bör ett beslut om avvisning eller utvisning inte meddelas om det inte kan verkställas.
Sammanfattningsvis kan sägas att det nuvarande regelverket ger goda förutsättningar för en rättssäker prövning och svarar mot höga krav på rättssäkerhet.
Mot bakgrund av ovanstående finner jag inte behov av att vidta någon åtgärd med anledning av Tomas Eneroths fråga.
Stockholm den 28 april 2014
Tobias Billström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.