Statligt stöd till miljöorganisationer

Skriftlig fråga 2020/21:3601 av Rickard Nordin (C)

Frågan är inlämnad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-09-06
Överlämnad
2021-09-06
Anmäld
2021-09-08
Besvarad
2021-09-15
Sista svarsdatum
2021-09-15
Svarsdatum
2021-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Det statliga stödet till miljöorganisationer via Naturvårdsverket fungerar på många sätt bra. Att engagera civilsamhället i olika typer av frågor är både relevant och viktigt för att bidra till en bredare debatt och en djupare förståelse för knäckfrågorna. Samtidigt är det viktigt att granska hur pengarna används och vilken nytta de gör.

En granskning av de organisationer som har erhållit stöd visar att det finns flera stycken som aktivt motverkar de svenska energi- och klimatmålen, främst på elsidan där det finns organisationer som vill minska både befintlig förnybar el och utbyggnaden av förnybar el. Att använda de statliga resurserna till att stötta organisationer som motarbetar de statliga målen är varken lämpligt eller särskilt effektivt. Även om all granskning av svensk politik är bra, och med förståelse för att det givetvis finns motstridiga intressen i frågorna, finns det begränsningar i vad som staten bör lägga resurser på. Granskning från organisationerna bör inte gynna enskilda intressen som kan tjäna på en annan politik än den beslutade. Det är i huvudsak våra myndigheter som ska säkerställa att inte enskilda intressen gynnas i den politik som förs. 

Vi behöver göra allt vi kan i klimatomställningen. Vi har redan ett stort antal problem där byråkrati sätter käppar i hjulet för dem som vill investera. Att staten då också stöttar organisationer som aktivt motarbetar målen känns därför tydligt kontraproduktivt. 

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Kommer regeringen att se över kraven för att de miljöorganisationer som erhåller stöd också ska arbeta för att uppfylla de svenska klimat- och energimålen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3601 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/01644 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3601 av Rickard Nordin (C)
Statligt stöd till miljöorganisationer

Rickard Nordin har frågat mig om regeringen kommer att se över kraven för statligt stöd till miljöorganisationer, så att de miljöorganisationer som erhåller stöd också ska arbeta för att uppfylla de svenska klimat- och energimålen.

För att säkra existensen av ett självständigt civilsamhälle, med aktörer som på olika sätt kan bidra till samhällets utveckling, stödjer den svenska staten ideella organisationer såväl ekonomiskt som genom att verka för goda förutsättningar på annat sätt.

Som en del i detta arbete har regeringen sedan lång tid tillbaka, genom regleringsbrev, uppdragit åt Naturvårdsverket att besluta om fördelning av bidrag till ideella miljöorganisationer. Villkoren för att få statligt bidrag är bl.a. att organisationens arbete bidrar till att uppfylla de nationella miljökvalitetsmål som riksdagen har beslutat om eller något av de prioriterade målen i EU:s sjunde miljöhandlingsprogram. Bidraget är således riktat till en något bredare krets än de organisationer som verkar för de klimat- och energipolitiska målen. Jag avser inte ta initiativ till någon förändring i detta avseende.

I sammanhanget vill jag även understryka att Naturvårdsverket vid utlysningen av dessa medel anger att en organisation för att komma i fråga för dessa bidrag måste vara självständigt och demokratiskt uppbyggd, i sin verksamhet respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering, samt i fråga om medlemskap vara öppen för alla människor.

Att organisationer i enskilda frågor har en annan syn än regeringen eller riksdagsmajoriteten bör däremot inte vara diskvalificerande för att få bidrag. Och jag bör som minister inte ha synpunkter på hur Naturvårdsverket, utifrån de övergripande villkor som regeringen angett i regleringsbrevet, fördelar bidragen till olika organisationer.

Stockholm den 15 september 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.