Statens skolverk
Skriftlig fråga 2014/15:337 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-03-20
- Överlämnad
- 2015-03-20
- Anmäld
- 2015-03-24
- Svarsdatum
- 2015-04-01
- Sista svarsdatum
- 2015-04-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Regleringsbrev är benämningen på de regeringsbeslut som utfärdas varje år för att styra varje myndighets verksamhet. Regleringsbrevet gäller för ett visst budgetår och innehåller regeringens mål- och resultatkrav på myndigheterna och deras finansiella förutsättningar, bland annat hur stora anslag myndigheterna får använda.
Den 23 oktober 2014 lämnade regeringen budgetpropositionen för år 2015 till riksdagen. Budgetpropositionen innehöll regeringens förslag till statens budget för 2015 samt de övriga förslag och bedömningar som följer av riksdagsordningen och budgetlagen.
Riksdagen sa den 3 december ja till allianspartiernas förslag om riktlinjerna för den ekonomiska politiken, utgiftsramarna och beräkningen av statens inkomster för 2015. Därmed sa riksdagen nej till regeringens förslag i budgetpropositionen.
Då riksdagen ställde sig bakom Alliansens förslag vad gäller rambeslutet samt riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken ankommer det på regeringen att verkställa denna politik. Detta gäller även regeringens styrning av myndigheters verksamhet.
Min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin är därför:
Kan utbildningsministern konkret redogöra för vilka delar i Statens skolverks regleringsbrev som är en konsekvens av att regeringens budgetförslag föll i december och Alliansens budget antogs?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:337 besvarad av Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister
Dnr U2015/1734/S | ||
Utbildningsdepartementet |
Utbildningsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:337 av Camilla Waltersson Grönwall (M) Statens skolverk
Camilla Waltersson Grönwall har frågat mig om jag konkret kan redogöra för vilka delar i Skolverkets regleringsbrev som är en konsekvens av att regeringens budgetförslag föll i december och Alliansens budget antogs.
Riksdagen anvisar anslag för bestämda ändamål samt beslutar om övriga finansiella befogenheter såsom beställningsbemyndiganden, ramar för krediter, utlåning och garantier m.m. Detta utgör utgångspunkten för regeringens tilldelning av finansiella resurser till myndigheterna i regleringsbreven.
Skolverkets regleringsbrev omfattar 40 sidor och att kortfattat återge samtliga delar som förändrats med anledning av att alliansens budgetförslag antogs av riksdagen låter sig inte göras. Övergripande kan dock sägas att Skolverkets regleringsbrev anpassats i enlighet med den budget riksdagen föreslog. Följaktligen har Skolverkets förvaltningsanslag 1:1 ändrats till 540 250 tkr i enlighet med riksdagens beslut. Även övriga sakanslag, dvs. de anslag som inte avser myndighetens förvaltningsutgifter och som ingår i Skolverkets regleringsbrev, följer riksdagens beslut. Redogörelsen för samtliga dessa delar framgår utförligare i den finansiella delen i Skolverkets regleringsbrev. Ett regleringsbrev beslutas av regeringen men kan inte avvika från den budget som riksdagen har fastställt.
Stockholm den 1 april 2015
Gustav Fridolin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.