Stängningen av resebutiken i Västerås

Skriftlig fråga 2013/14:348 av Eriksson, Lars (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-23
Anmäld
2014-01-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2014-02-05
Besvarad
2014-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2013/14:348 Stängningen av resebutiken i Västerås

av Lars Eriksson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Med anledning av det sparpaket som SJ nu presenterar, där resebutiken i Västerås som en av flera i landet läggs ned, infinner sig frågan om på vilket sätt detta bidrar till att främja arbetspendlingen mellan Västerås och Stockholm.

Tidigare har det rapporterats om Västerås som en av de städer där SJ har högst förseningsstatistik. Lägg därtill varsel på 700 underhållsarbetare som dagligen gör ett bra arbete för att se till att tågen kan gå.

Den sammantagna bilden är att likna vid en chockvåg av dåliga besked för de tusentals västeråsare som dagligen pendlar till och från jobb i Stockholm.

Vill man att resandet med tåg ska öka och bidra till bra miljö och en växande arbetsmarknad är detta knappast ett beslut i rätt riktning.

Så jag ställer frågan till statsrådet:

På vilket sätt främjar detta beslut arbetspendlingen mellan Västerås och Stockholm?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:348 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 5 februari

Svar på fråga

2013/14:348 Stängningen av resebutiken i Västerås

Statsrådet Peter Norman

Lars Eriksson har frågat mig om SJ:s beslut att lägga ned resebutiken i Västerås främjar arbetspendlingen mellan Västerås och Stockholm. Bakgrunden till frågan är att SJ, som tidigare aviserat kraftiga besparingsåtgärder, beslutat att lägga ned 18 resebutiker och däribland resebutiken i Västerås.

I grunden handlar detta om att SJ behöver bli mer effektiva även om alla nedläggningen naturligtvis är beklaglig för de anställda. Allt fler av SJ:s kunder köper sina tågbiljetter via digitala kanaler eller biljettombud, vilket innebär att behovet av resebutikerna minskar. Enligt SJ köps mer än 9 av 10 biljetter via nätet och det finns fortfarande möjlighet att köpa biljetter via telefon, biljettautomat och ombud. Därutöver finns även möjligheten att köpa biljett ombord på tågen.

Det statliga ägandet i SJ AB förvaltas av Finansdepartementet. Det är dock SJ AB:s styrelse och ledning som har ansvar den löpande förvaltningen av bolagets angelägenheter, däribland att vidta åtgärder för att kunna möta en allt hårdare konkurrens. Jag har fullt förtroende för SJ AB:s styrelse och ledning och finner ingen anledning att vidta några åtgärder i ärendet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.