Till innehåll på sidan

Socialtjänstens ansvar för ensamkommande flyktingbarn

Skriftlig fråga 2014/15:241 av Barbro Westerholm (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-17
Överlämnad
2015-02-19
Anmäld
2015-02-20
Svarsdatum
2015-02-25
Sista svarsdatum
2015-02-25
Besvarad
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Sedan 2006 är det kommunerna som ansvarar för mottagandet av ensamkommande asylsökande barn. Socialtjänsten ska utreda deras behov och göra placeringar enligt samma regler som för andra barn. Det enskilda barnets behov av stöd ska vara vägledande. I praktiken är det alltför tydligt att det inte alltid fungerar så. I Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) granskning av det uppmärksammade Yarafallet, var det tydligt att socialnämnden inte utrett flickans behov och familjehemmets lämplighet på det sätt som lagen föreskriver. IVO har också varit tydliga med att missförhållandena inte var unika för Karlskrona kommun.

Samtidigt har vi i dagarna fått höra om två ensamkommande flyktingpojkar, 9 och 12 år gamla, som först hanterats mycket hårdhänt av väktare i Malmö och sedan försvunnit. De är långt från ensamma. SVT Aktuellt rapporterade i veckan att 347 ensamkommande flyktingbarn försvann under 2014. Av dem har 58 återfunnits. De flesta är tonåringar, men enligt uppgift förekommer det också att barn i förskoleåldern försvinner.

Kunskapen om vad som händer med de försvunna barnen är begränsad, men både Rädda Barnen och en kartläggning från länsstyrelsen i Stockholm pekar på att en del av dem utsätts för människohandel, dels för sexuella ändamål, dels för att utnyttjas i stöldverksamhet, tiggeri och tvångsarbete. Andra tros leva som gatubarn. En representant för socialjouren i Stockholm säger att försvunna ensamkommande barn är ett utvecklingsområde.

 

Jag vill därför fråga: Vad gör statsrådet Åsa Regnér för att säkerställa att socialtjänsten behandlar ensamkommande flyktingbarn med samma omsorg som svenska barn?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:241 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd

Dnr S2015/1199/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:241 av Barbro Westerholm (FP) Socialtjänstens ansvar för ensamkommande flyktingbarn

Barbro Westerholm har frågat mig vad jag som statsråd gör för att säkerställa att socialtjänsten behandlar ensamkommande flyktingbarn med samma omsorg som svenska barn.

Ensamkommande asylsökande barn är en utsatt grupp som behöver ett särskilt mottagande. Kommunerna ansvarar för de ensamkommande barnens boende och omsorg samt att barnen får tillgång till lämplig utbildning och behövlig hälso- och sjukvård. Socialnämnden ska i enlighet med socialtjänstlagen verka för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Utgångspunkten i socialtjänstens arbete är att se till barnets bästa och att samma bedömningar ska göras för alla barn.

Det är en svår och utmanande uppgift för de aktörer som kommer i kontakt med barnen, inte minst för socialtjänsten. På nationell nivå har vi gett stöd till kommunerna för att underlätta deras svåra arbete.

Socialstyrelsen har utarbetat en vägledning för socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar – ett komplement till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd med tillhörande handböcker och vägledningar om handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga. Vägledningen kan stödja socialtjänsten och andra aktörer som möter ensamkommande barn och ungdomar i sitt arbete att utveckla mottagandet av barnen.


Barnombudsmannen samlade förra veckan representanter från polisen, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Skolverket för att diskutera ensamkommande asylsökande barn som försvinner i Sverige – ett välkommet initiativ. Regeringen kommer att ta del av slutsatserna från överläggningen och diskutera eventuellt behov av vidare åtgärder.

Stockholm den 25 februari 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.