Socialförsäkringsfrågorna i årets budget

Skriftlig fråga 2014/15:219 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-12
Överlämnad
2015-02-12
Anmäld
2015-02-13
Svarsdatum
2015-02-25
Sista svarsdatum
2015-02-25
Besvarad
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Regleringsbrev är benämningen på de regeringsbeslut som utfärdas varje år för att styra varje myndighets verksamhet. Regleringsbrevet gäller för ett visst budgetår och innehåller regeringens mål- och resultatkrav på myndigheterna och deras finansiella förutsättningar, bland annat hur stora anslag myndigheterna får använda.

Den 23 oktober 2014 lämnade regeringen budgetpropositionen för 2015 till riksdagen. Budgetpropositionen innehöll regeringens förslag till statens budget för 2015 samt de övriga förslag och bedömningar som följer av riksdagsordningen och budgetlagen.

Riksdagen sa den 3 december ja till allianspartiernas förslag om riktlinjerna för den ekonomiska politiken, utgiftsramarna och beräkningen av statens inkomster för 2015. Därmed sa riksdagen nej till regeringens förslag i budgetpropositionen.

Då riksdagen ställde sig bakom Alliansens förslag vad gäller rambeslutet samt riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken ankommer det på regeringen att verkställa denna politik. Detta gäller även regeringens styrning av myndigheters verksamhet. 

Min fråga till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är därför:

Kan socialförsäkringsministern konkret redogöra för vilka delar i Försäkringskassans regleringsbrev som är en konsekvens av att regeringens budgetförslag föll i december och Alliansens budget antogs?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:219 besvarad av Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister

Dnr S2015/994/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:219 av Johan Forssell (M) Socialförsäkringsfrågorna i årets budget

Johan Forssell (M) har frågat mig om jag konkret kan redogöra för vilka delar i Försäkringskassans regleringsbrev som är en konsekvens av att regeringens budgetförslag föll i december och alliansens budget antogs.

Riksdagens beslut om budgetpropositionen har påverkat den finansiella delen i Försäkringskassans regleringsbrev, men inte övrig verksamhet. De områden som har förändrats är:

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning

  • Anslaget 1:1 Sjukpenning och rehabilitering mm. sänktes med 246 000 000 kronor i förhållande till regeringens budgetförslag då regeringens förslag om höjd sjukpenning vid arbetslöshet inte antogs.
  • Anslaget 1:2 Aktivitets- och sjukersättningar sänktes med totalt 300 000 000 i förhållande till regeringens budgetförslag. Detta med anledning av att regeringens förslag om ändringar gällande antagandeinkomst för sjuk- och aktivitetsersättningar och förslag om högre tillägg för förmögenhet vid beräkning av bidragsgrundande inkomst för bostadstillägg inte antogs.
  • Anslaget 2:1 Försäkringskassan sänktes med totalt 6 400 000 kronor i förhållande till regeringens budgetförslag. Försäkringskassan tillfördes 10 000 000 kronor för kostnader för genomförande av en förstärkt jämställdhetsbonus i enlighet med alliansens förslag. Därutöver görs ett högre avdrag för finansiering av e-förvaltningskostnader, än enligt regeringens förslag.

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn

  • Anslaget 1:2 Föräldraförsäkring sänktes med 194 000 000 kronor i förhållande till regeringens budgetförslag då förslaget om höjd föräldrapenning på grundnivån inte antogs. Samtidigt höjdes anslaget med 35 000 000 kronor för förstärkt jämställdhetsbonus.

Regeringens förslag syftade främst till att förbättra för ekonomiskt utsatta grupper genom att minska ekonomiska klyftor som är en del i arbetet för mer jämlik hälsa och minska antalet barn i fattigdom. Med regeringens förslag till budget hade ett antal personer som är arbetslösa och sjuka fått en förstärkt ekonomi. Ensamstående föräldrar, ofta kvinnor med låga inkomster och hushåll med föräldrar som ännu inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden, hade fått en tryggare tillvaro. Det blev inte verklighet och det är konsekvensen av att allianspartiernas budget gick igenom.

Stockholm den 25 februari 2015

Annika Strandhäll

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.