Social förtur till bostäder för återvändande terrorister
Skriftlig fråga 2014/15:603 av Robert Hannah (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-01
- Överlämnad
- 2015-06-01
- Anmäld
- 2015-06-02
- Svarsdatum
- 2015-06-10
- Sista svarsdatum
- 2015-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)
Säkerhetspolisen (Säpo) har bekräftade uppgifter på att minst 300 svenska medborgare rest till Syrien och Irak för att strida för Islamiska staten och liknande terroristorganisationer som begår och har begått folkmord mot bland andra folkgrupperna assyrier och yezidier. Därutöver finns säkerligen många obekräftade fall.
Nyligen framkom det i en handlingsplan som antagits av Stockholms kommun att majoritetens styre anser att återvändande svenskar tillhör den starkt begränsade grupp av personer som av sociala skäl ska få förtur till bostäder i kommunen och även hjälp med att hitta lägenheter - så kallad social förtur.
Grupper som normalt ges social förtur innefattar bland annat familjer där barn far illa eller riskerar att fara illa eller person som utsätts för hot eller våld av partner eller annan person eller gruppering.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:
Anser statsrådet att gruppen återvändande ska vara en grupperna som ska ha social förtur till lägenheter och hjälp av kommuner med att hitta bostäder?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:603 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Dnr S2015/4130/FST | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:603 av Robert Hannah (FP) Social förtur till bostäder för återvändande terrorister
Robert Hannah har frågat bostads-, stadsutvecklings- och it-ministern om han anser att gruppen återvändande ska vara en av grupperna som ska ha social förtur till lägenheter och hjälp av kommuner med att hitta bostäder. Frågan är ställd mot bakgrund av att Stockholms stad har antagit en strategi mot radikalisering och våldsbejakande extremism. Av strategin framgår det att återvändare från bland annat IS ska få hjälp att söka jobb och bostad. Stockholms stad uppger att syftet med strategin är att bygga upp kompetens kring dessa frågor och att stödja människor som lämnar en kriminell eller våldsbejakande miljö.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Enligt socialtjänstlagen har varje kommun det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. Alla personer som vistas i en kommun har rätt att ansöka om bistånd och har rätt till en individuell prövning. När det gäller kommunernas arbete med bostadssociala frågor ger det kommunala självstyret kommunerna själva rätt att avgöra vilka grupper eller vilka individer som ska prioriteras.
Regeringen har tillsatt en nationell samordnare mot våldsbejakande extremism som ska arbeta för att förbättra samverkan mellan och ge stöd till myndigheter, kommuner och organisationer på nationell, regional och lokal nivå för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget ska redovisas senast den 15 juni 2016.
Stockholm den 10 juni 2015
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.