Smuggling och oredovisad försäljning av hundar
Skriftlig fråga 2021/22:1691 av Yasmine Eriksson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-07
- Överlämnad
- 2022-06-08
- Anmäld
- 2022-06-09
- Svarsdatum
- 2022-06-15
- Sista svarsdatum
- 2022-06-15
- Besvarad
- 2022-06-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Mikael Damberg (S)
Att smuggla in och oredovisat sälja hundar är uppenbart en mycket lukrativ affär, på djurens bekostnad. Inte sällan kommer valparna från så kallade valpfabriker, med miserabla förhållanden för hundarna.
Efterfrågan på sällskapshundar har ökat kraftigt sedan pandemin bröt ut men utbudet hos svenska uppfödare har inte motsvarat den ökade efterfrågan. Det har medfört att den legala men även den illegala införseln av hundar till Sverige har ökat. De som för in hundar från utlandet till Sverige, såväl lagligt som olagligt, är alltifrån aktörer inom den organiserade brottsligheten till ideella föreningar och enskilda personer.
Dagens regelverk har stora brister när det kommer till ekonomisk kontroll av den som vill bedriva tillståndspliktig handel med hundar. I dag är det möjligt att ha tillstånd för att bedriva omfattande handel med hundar utan att vara registrerad för näringsverksamhet, vilket framgår av den av Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Skatteverket nyligen presenterade rapporten Oredovisad försäljning och smuggling av hundar.
I samma rapport föreslås ett antal åtgärder, vilka har identifierats som centrala för att kunna förebygga och bekämpa illegal införsel och oredovisad försäljning av hundar. Flertalet av dessa ligger i linje med det jag och Sverigedemokraterna har drivit under längre tid.
Det bör göras en översyn av kraven för tillstånd för verksamhet med hundar så att de även innefattar kontroll hos Skatteverket. Tillstånd ska endast meddelas till seriösa verksamheter som, när behövligt, är registrerade hos och redovisar sin omsättning till Skatteverket. Kravet på tillstånd bör även innefatta förmedling av hundar.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:
Avser ministern att agera för en översyn av tillstånd för verksamhet med hundar så att de även innefattar kontroll hos Skatteverket?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1691 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)
Svar på frågorna 2021/22:1690 och 2021/22:1691 Smuggling och oredovisad försäljning av hundar av Yasmine Eriksson (SD)
Yasmine Eriksson har frågat mig när och hur jag avser att möjliggöra för veterinärer att kunna upprätta en anmälan om misstanke om illegal införsel. Hon har också frågat finansminister Mikael Damberg om han avser att agera för en översyn av tillstånd för verksamhet med hundar så att de även innefattar kontroll hos Skatteverket.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna och jag väljer att besvara dem i ett sammanhang.
Låt mig först säga att illegal införsel av djur är oacceptabelt, det är olagligt att smuggla in djur och det är straffbart att köpa ett insmugglat djur. Illegal införsel av djur medför såväl risker för smittspridning som risker för lidande hos djuren. Den illegala handeln med hundar är ofta förenad med allvarliga djurskyddsproblem där hundar föds upp, hålls och transporteras under mycket dåliga förhållanden.
Den illegala verksamheten drivs framför allt av att det finns en högre efterfrågan på vissa hundar än vad den seriösa och legala marknaden kan möta. Försvinner marknaden och lönsamheten försvinner också incitamenten för smuggling. Det bästa en blivande hundägare kan göra är därför att köpa en hund som man är helt säker på har fötts upp och vuxit upp under goda förhållanden. Berörda myndigheter, Statens jordbruksverk, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Tullverket, arbetar med att sprida kunskap och information på olika sätt för att stödja potentiella hundköpare.
För att förstärka det myndighetsgemensamma samarbetet inom det här området startade Statens jordbruksverk 2020 ett samverkansforum där SVA, Tullverket, Folkhälsomyndigheten, länsstyrelserna, de regionala smittskydds-läkarna och Arbetsmiljöverket är representerade.
Sverige har ett gott djurhälsoläge och är fritt från flera smittor, bland annat rabies. Detta vill vi självklart fortsatt värna. Det är inte ovanligt att smuggel-hundar har falska hälsointyg och saknar tillräckligt skydd mot rabies. Rabies är en mycket allvarlig och dödlig sjukdom som kan drabba både djur och människor. För att förebygga smittspridning är rabiesvaccinering av hundar därför ett av de viktigaste kraven för att få föra in hundar till Sverige.
Frågan om hundsmuggling har nyligen uppmärksammats på olika håll, bland annat i media samt i rapporten ”Oredovisad försäljning och smuggling av hundar” som presenterades av Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Tullverket den 30 maj i år. I rapporten föreslår myndigheterna ett antal åtgärder, bland annat att Skatteverket ska underrättas vid yrkesmässig försäljning eller förmedling av hundar, samt en regelöversyn för att möjliggöra för veterinärer att anmäla misstänkt hundsmuggling. Regeringen har noterat de rekommendationer som myndigheterna lämnat.
Det är viktigt att frågan om hundsmuggling fortsätter att uppmärksammas och jag följer utvecklingen noga.
Stockholm den 15 juni 2022
Anna-Caren Sätherberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.