Småskaliga vattenkraftverk
Skriftlig fråga 2017/18:652 av Sten Bergheden (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-24
- Överlämnad
- 2018-01-25
- Anmäld
- 2018-01-26
- Svarsdatum
- 2018-01-31
- Sista svarsdatum
- 2018-01-31
- Besvarad
- 2018-01-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Miljöminister Karolina Skog (MP)
Många av våra småskaliga vattenkraftverk slåss i dag för sin överlevnad trots att de är en viktig elproducent, bidrar starkt till en levande landsbygd och har höga kulturvärden.
Det är snart två år sedan riksdagen gav ett tydligt tillkännagivande till regeringen där man bland annat menade att reglerna för att få tillstånd till vattenverksamheter som vattenkraftverk och dammar bör förenklas och att regelverket för nya tillståndsprövningar ska vara flexibelt och anpassat till småskaliga verksamheter
Sedan kom energiöverenskommelsen som bland annat slog fast att reglerna för omprövning av nya tillstånd ska förenklas så långt som möjligt.
Men vad har regeringen gjort? Många av våra småskaliga vattenkraftverk hotas fortfarande av nya byråkratiska tillståndsprocesser, och regeringen inte vill förändra eller underlätta för de småskaliga vattenkraftverken trots tydliga besked från Sveriges riksdag.
Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:
Vilka åtgärder har ministern vidtagit eller avser att vidta för att underlätta tillståndsgivningen för de småskaliga vattenkraftverken?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:652 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)
M2018/00238
/Nm
Miljö- och energidepartementet
Miljöministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:652 av Sten Bergheden (M)
Småskaliga vattenkraftverk
Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit eller avser
att vidta för att underlätta tillståndsgivningen för de småskaliga vattenkraftverken.
Energiöverenskommelsen slår bl.a. fast att Sverige ska ha moderna miljökrav på vattenkraften. Överenskommelsen slår också fast att prövningssystemet ska utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan.
Inom Regeringskansliet pågår arbetet med att ta fram författningsförslag som utformas med utgångspunkt i energiöverenskommelsen och riksdagens tillkännagivande. En promemoria med förslag som genomför de vattenkraftsrelaterade delarna av energiöverenskommelsen och tydliggör det svenska genomförandet av EU:s ramdirektiv för vatten har tagits fram och remitterats. Vi lägger mycket tid på möten och dialog med berörda parter för att det slutliga förslaget ska vara väl anpassat till de olika krav och förväntningar som finns. Författningsförslagen hanteras också inom den genomförandegrupp för energiöverenskommelsen som är sammansatt av representanter från de partier som ingått överenskommelsen.
Regeringen är angelägen om att få relevanta lagändringar på plats så snart det är möjligt och avser att återkomma till riksdagen i frågan under våren.
Stockholm den 31 januari 2018
Karolina Skog
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.