Småskalig vattenkraft

Skriftlig fråga 2016/17:1683 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-22
Överlämnad
2017-06-26
Anmäld
2017-06-27
Svarsdatum
2017-07-12
Sista svarsdatum
2017-07-12
Besvarad
2017-07-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Vänga kvarn utgör sedan lång tid tillbaka en mycket betydelsefull kulturmiljö.
I anslutning till kvarnen finns Vänga damm, som är en förutsättning för det uppskattade naturreservatet Vänga mosse.

Tyvärr hotar nu länsstyrelsen att anmäla byalaget, som äger och sköter Vänga kvarn, för miljöbrott. Detta på grund av de nya EU-regler som införts. Dessa nya miljökrav på vattenkraftverken hotar Vänga kvarn och andra småskaliga vattenkraftverk som inte har ekonomin att driva processen om att få nytt tillstånd för sin vattenkraftsverksamhet.

I vissa fall kommer de nya miljökraven att leda till att vattenkraftverken avvecklas på grund av de kostnader som kraven skulle medföra.

Länsstyrelsen tar inga hänsyn till konsekvenserna av sitt agerande, inte heller till att ny lagstiftning är på väg, för att underlätta tillståndsprocessen för vattenkraftsägare som Vänga byalag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog följande:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att underlätta fortsatt drift för de småskaliga vattenkraftverken?

 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1683 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/01700/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1683 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Småskalig vattenkraft

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser att underlätta fortsatt drift för de småskaliga vattenkraftverken.

Regeringen är medveten om att fortsatt drift av befintlig vattenverksamhet i flera fall har lokal betydelse och att drift av äldre befintlig vattenverksamhet bidrar till förståelse för de historiska sambanden och samhällets utveckling. Det är av stor vikt att kulturmiljöperspektivet involveras tidigt i processer för att möjliggöra nödvändiga intresseavvägningar. Länsstyrelserna har redovisat ett ökat samspel mellan kulturmiljö och tillsyn av vattenverksamheter vilket är mycket positivt.

Av miljöbalken följer en skyldighet för tillsynsmyndigheten att utöva tillsyn över de verksamheter som omfattas av tillsynsansvaret. Länsstyrelsen ansvarar som huvudregel för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verksamheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser och i förekommande fall bidra till de olika intressen som miljöbalken avser att skydda, utöver naturmiljön även t.ex. hushållning med energi och kulturmiljöer. Denna tillsyn sker i enlighet med sedan länge beslutade regelverk och jag förutsätter att Cecilie Tenfjord-Toftby och jag är överens om att gällande rätt innebär att om en tillståndspliktig verksamhet bedrivs utan tillstånd är det tillsynsmyndighetens, i detta fall länsstyrelsens, ansvar att se till att rättelse sker. Huvuddelen av den småskaliga vattenkraftproduktionen har aldrig tillståndsprövats i förhållande till sin miljöpåverkan, utan drivs med stöd av äldre rättigheter som inte kan jämställas med tillstånd i miljöbalkens mening. Praxis från mark- och miljööverdomstolen är mycket tydlig på denna punkt.

Energiöverenskommelsen slår bl.a. fast att Sverige ska ha moderna miljökrav på vattenkraften. Överenskommelsen slår också fast att prövningssystemet ska utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan. En kommande vattenverksamhetsproposition kommer att behandla förslag som genomför de ändringar av prövningssystemet för vattenkraft som föranleds av energiöverenskommelsen.

Miljö- och energidepartementet remitterade den 29 juni en promemoria med förslag som genomför de vattenkraftsrelaterade delarna av energiöverenskommelsen och tydliggör det svenska genomförandet av EU:s ramdirektiv för vatten. Vi ser fram emot att ta del av remissinstansernas synpunkter på förslagen.

Regeringen är angelägen om att få relevanta lagändringar på plats så snart det är möjligt. Jag kan inte föregå den pågående processen eller i dag ge en exakt tidpunkt för när regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan.

Stockholm den 12 juli 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.