Skyddsåtgärder vid skolöppningar

Skriftlig fråga 2021/22:717 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-10
Överlämnad
2022-01-11
Anmäld
2022-01-12
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Omikron, den variant av covid-19 som nu tycks dominera Sverige och världen, är en mycket smittsam sjukdom, betydligt mer smittsam än den tidigare deltavarianten. Smittspridningen är exponentiell – det vill säga den ökar mer och mer på kortare och kortare tid, vilket inte helt oväntat oroar många, inte minst personer som anses tillhöra riskgrupp. Vad som oroar än mer är de närmast obefintliga insatser som görs för att förhindra utbredd smittspridning i samhället i allmänhet och i skolmiljö i synnerhet.

Risken med rådande förhållningssätt är att sjukvården inte kommer att ha tillräckligt med vårdplatser för de allvarligt sjuka samtidigt som ett högt sjuktal i samhället kan leda till att grundläggande samhällsfunktioner mer eller mindre slås ut. Därtill kan den ökande smittan som bekant göra att även personer som drabbas, oavsett hälsotillstånd eller ålder, drabbas av långvariga problem till följd av infektionen – nya studier pekar bland annat på att exempelvis barn kan drabbas av diabetes efter genomgången infektion.

Trots vetskapen om detta och att skolan till följd av många sjuka riskerar att drabbas av personalbrist och ett allmänt ansträngt skolväsen (därmed även en undermålig undervisning) öppnar alla skolor som vanligt. Ovaccinerade barn, men även skolpersonal, kommer att tvingas till en miljö utan krav på andningsskydd, utan krav på en god ventilation och luftrening samt utan någon som helst möjlighet att kunna hålla ett relevant avstånd inomhus. Sveriges ovetenskapliga linje går i vanlig ordning rakt emot praxis i övriga Norden, där man i stället har infört effektiva smittskyddsåtgärder, testning och smittspårning (utöver möjligheten till distansundervisning).

Det är skolorna som i dag driver smittan. Mot bakgrund av vad vi i övrigt vet önskas därför statsrådet Lina Axelsson Kihlblom svara på följande fråga:

 

Hur kan statsrådet motivera att Sverige, till skillnad från våra grannländer, inte har vidtagit adekvata skyddsåtgärder i samband med skolöppningen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:717 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)


Svar på fråga 2021/22:717 av Markus Wiechel (SD) Skyddsåtgärder vid skolöppningar

Markus Wiechel har frågat mig hur jag kan motivera att Sverige, till skillnad från våra grannländer, inte har vidtagit adekvata skyddsåtgärder i samband med skolöppningen.

Skolan är en grundpelare i samhället. Den är inte bara viktig för elevernas lärande och framtidschanser utan också för deras hälsa och mående i vardagen. Skolan måste därför fortsatt vara det sista vi stänger och det första vi öppnar. Om skolor, på grund av smittspridning, behöver övergå till fjärr- eller distansundervisning finns det bestämmelser som möjliggör detta. Den förordning som regeringen beslutade redan i mars 2020 gäller fortfarande och möjliggör i vissa situationer sådan undervisning om det skulle behövas på lokal, regional eller nationell nivå.

Det är viktigt att alla huvudmän och rektorer tar ansvar för att arbetsmiljön i skolan är så säker som möjlig för lärare, elever och övrig personal. Det handlar bl.a. om att skapa förutsättningar för att undvika större samlingar inomhus, informera om vikten av att stanna hemma vid symtom, se till att det går att upprätthålla god handhygien, främja utevistelse samt beakta ventilation och städning. Att regelbundet och systematiskt arbeta med arbetsmiljön är extra viktigt under pandemin.

I budgeten för 2021 och 2022 har riksdagen efter regeringens förslag tillfört 2,65 miljarder kronor för att verksamheterna ska kunna hantera konsekvenserna av pandemin. Medlen har under 2021 till exempel kunnat användas för skyddsutrustning, åtgärder avseende ventilation eller andra insatser för att minska smittspridning. Jag vill i sammanhanget understryka att det inte finns någon bestämmelse i vare sig arbetsmiljölagen eller i skolförfattningarna som innebär att elever, lärare eller annan personal kan hindras från att bära munskydd.

De regionala smittskydden utför testning och smittspårning i skolmiljö. Att testa elever och personal inför skolstart ger dock bara en ögonblicksbild. En bild som ändras direkt när föräldrar återgår i tjänst, fritidsaktiviteter drar igång och eleverna träffas i skolan. Det har därför inte funnits några rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att genomföra screeninginsatser i skolmiljöer. Myndigheten anser dock att regelbunden screening kan vara ett komplement till andra lokala förebyggande åtgärder om en huvudman på eget initiativ vill genomföra sådana insatser. I Folkhälsomyndighetens vägledning för användning av antigentester vid covid-19 anges bl.a. att screening behöver genomföras regelbundet flera gånger per vecka för att öka sannolikheten att hitta smittsamma personer.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om att stanna hemma vid symtom gäller för alla, även de som tidigare haft covid-19 eller är vaccinerade. Samtliga vuxna och samtliga barn från förskoleklassåldern och uppåt ska också testa sig vid symtom. Alla ska stanna hemma och agera som om de har covid-19 vid väntan på testning, och sedan på provsvar. Även barn i förskoleåldern ska stanna hemma om de har symtom på covid-19, utan att testas. Om någon i familjen har bekräftad covid-19 ska alla i hushållet stanna hemma i minst sju dagar oavsett om personen har symtom eller inte. Jag vill understryka vikten av att rekommendationerna behöver följas av alla.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination av barn från det år de fyller 12 år samt av barn från 5 år och uppåt med vissa medicinska tillstånd. Vaccinerna som används i Sverige är säkra och väl beprövade samt minskar risken för allvarlig sjukdom. Alla som blir erbjudna vaccin behöver fortsatt ta vara på möjligheten att vaccinera sig, och de som erbjuds dos tre bör ta den så snart de får.

Regeringen följer noggrant utvecklingen när det gäller smittspridningen och är beredd att vidta eventuella ytterligare åtgärder vid behov.

Stockholm den 19 januari 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.