Skydd för Ship to Gaza
Skriftlig fråga 2011/12:695 av Persson, Peter (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2012-07-11
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Anmäld
- 2012-08-16
- Besvarad
- 2012-08-23
- Svar anmält
- 2012-08-23
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
Fråga
2011/12:695 Skydd för Ship to Gaza
av Peter Persson (S)
till utrikesminister Carl Bildt (M)
I strid mot folkrätten belägrar Israel den del av Palestina som utgörs av Gazaremsan. I belägringen ingår också en sjöblockad. Blockaden berövar palestinierna deras tillgång till jordbruksland och fiskevatten. Sammantaget innebär blockaden en form av kollektiv bestraffning som berövar Gazas invånare försörjningsmöjligheter, livsmedelssäkerhet, sjukvård, utbildning, tjänligt vatten, kulturellt utbyte samt varje form av hopp om en dräglig framtid.
År 2010 överfölls den fredliga konvoj som projektet Ship to Gaza skickat ut, nio passagerare dödades och ett femtiotal skadades. Det var en handling som kan jämställas med sjöröveri. År 2012 genomför Ship to Gaza ett helt nytt projekt. Denna gång seglar fartyget Estelle från Sverige till Gaza via hamnar i Östersjön, Atlanten och Medelhavet. Expeditionen kommer att ha med sig en last av efterfrågade förnödenheter till de partipolitiskt oberoende organisationer i Gaza som Ship to Gaza samarbetar med.
Vilka initiativ kommer statsrådet att ta genom EU och direkt från svensk sida för att Estelle ska kunna nå sin destination och skyddas mot ett israeliskt piratangrepp?
Svar på skriftlig fråga 2011/12:695 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt
Svar på fråga
2011/12:695 Skydd för Ship to Gaza
Utrikesminister Carl Bildt
Peter Persson har frågat mig vad jag avser att ta för initiativ genom EU och från svensk sida för att fartyget Estelle ska kunna nå sin destination och skyddas mot ett israeliskt angrepp.
Blockaden av Gaza och den humanitära situation som Peter Persson belyser är djupt oroande. Europeiska unionen och Sverige verkar för att isoleringen av Gaza ska hävas. Regeringen har konsekvent framfört att gränsövergångarna, villkorslöst och omedelbart måste öppnas – för humanitär hjälp, handelsvaror och personer. Det är angeläget att humanitära leveranser till Gaza släpps in.
Enligt folkrätten, och interimsöverenskommelsen mellan Israel och PLO, har Israel rätt att kontrollera om fartyg för med sig gods av icke tillåtet slag. En sådan kontroll ska ske med fredliga medel och på territorialhavet. Regeringen utgår från att både de israeliska myndigheterna och resenärerna endast använder sig av fredliga medel under resans lopp. Israels agerande 2010 på internationellt vatten var inte acceptabelt, vilket den höga representanten Catherine Ashton markerade, å EU:s vägnar, i uttalandet av den 31 maj 2010. Även Sverige reagerade då kraftfullt mot det israeliska agerandet. Det är regeringens uppfattning att Israel bröt mot folkrätten när personer omhändertogs på internationellt vatten, och att det våld som användes inte stod i proportion till situationen.
Om Israel denna gång åtar sig att leverera fartygets humanitära last landvägen får vi anse att kravet på humanitärt tillträde i detta fall har uppfyllts.
Jag vill slutligen uppmärksamma att Utrikesdepartementet, med anledning av säkerhetsläget, avråder från alla resor till Gaza.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.