Till innehåll på sidan

Skolverkets befogenheter gällande ANDT-material

Skriftlig fråga 2014/15:441 av Lena Hallengren (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-17
Överlämnad
2015-04-19
Anmäld
2015-04-21
Svarsdatum
2015-04-29
Sista svarsdatum
2015-04-29
Besvarad
2015-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Sverige har en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobak (ANDT) som bygger på ett långsiktigt och förebyggande arbete. I detta arbete bör skolan ha en central roll. Alla elever ska ha rätt till en drogfri skoltid och ges en kunskapsbaserad undervisning i ANDT-frågor.

Tyvärr finns det frågetecken kring en del av det ANDT-material som används i skolan. Ett exempel är Prata om alkohol, ett material om alkohol från alkoholindustrin, som har fått stor spridning bland Sveriges skolor. En analys av Högskolan för lärande och kommunikation påpekar att materialet inte syftar till att ge en alkoholfri uppväxt, utan en ansvarsfull konsumtion. Det är ett synsätt som forskning visar har dålig effekt på ungas framtida alkoholvanor.

I dag är urvalet av vilka läromedel som används i undervisningen helt decentraliserat och avgörs på skolorna. Spridningen av till exempel Prata om alkohol väcker dock frågor om hur ANDT-material väljs ut och kvalitetssäkras.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin följande:

 

Vilka befogenheter har Skolverket för att säkerställa att det ANDT-material som används i skolan är förebyggande, kunskapsbaserat och inte främjar till exempel alkohol- eller tobaksindustrins intressen?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:441 besvarad av Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister

Dnr U2015/2374/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:441 av Lena Hallengren (S) Skolverkets befogenheter gällande ANDT-material

Lena Hallengren har frågat mig vilka befogenheter Skolverket har för att säkerställa att det ANDT-material som används i skolan är förebyggande, kunskapsbaserat och inte främjar till exempel alkohol- eller tobaksindustrins intressen.

Som Lena Hallengren själv beskriver har regeringen en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken och denna omfattar även skolan. En hälsofrämjande skola är ett prioriterat mål i strategin och insatser för detta har varit del av regeringens årliga åtgärdsprogram för ANDT-politiken.

Skolverket fick 2011 ett uppdrag att utforma utbildningsinsatser med syfte att stödja skolornas undervisning om ANDT. En del av uppdraget var att inventera befintligt stödmaterial och bedöma behovet av ytterligare material. Skolverket tog 2012 därför fram rapporten Material för skolan om alkohol, narkotika, tobak och dopning – inventering, analys och behov. Materialen granskades utifrån specifika kriterier, bl.a. teorianknytning och beskrivning av risker. I rapporten, vars analys genomförts av Högskolan för Lärande och Kommunikation, tas det aktuella materialet Prata om alkohol upp och det anges att det ”kan vara bra att använda som komplement till skolans mer faktainriktade undervisning om alkohol, narkotika och tobak. Men läraren/ledaren bör använda föreslagna övningar och arbetsuppgifter med urskiljning och på ett medvetet sätt.”

I Skolverkets slutredovisning av uppdraget för myndigheten fram att det inte finns något akut behov av nytt material om ANDT men att skolpersonal däremot kan behöva få ökad kunskap om hur de kritiskt kan granska s.k. evidensbaserade material.

Enligt läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 har rektorn ansvar för att i undervisningen i olika ämnen integrera ämnesövergripande kunskapsområden, exempelvis riskerna med tobak, alkohol och andra droger. Det är lärarna som mer i detalj planerar undervisningen och väljer vilka metoder och läromedel som ska användas. Det är rektorn och skolhuvudmannen som ansvarar för att lärarna får den kompetensutveckling som de behöver.

Även om staten genomför olika insatser för att stödja huvudmännen och skolorna i deras förebyggande ANDT-arbete kan jag avslutningsvis konstatera att valen av material för användning i undervisningen ytterst är en fråga för huvudmännen och skolorna på lokal nivå.

Stockholm den 29 april 2015

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.