Skolavslutning i kyrkan

Skriftlig fråga 2017/18:493 av Annika Eclund (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-15
Överlämnad
2017-12-18
Anmäld
2017-12-19
Sista svarsdatum
2018-01-02
Svarsdatum
2018-01-10
Besvarad
2018-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Vi närmar oss ett välförtjänt jullov för skolans alla elever. Under hösten har vi fått positiva besked om att resultaten i läsförmågan har gått upp. Detta lagt till den PISA-undersökning som presenterades för ett år sedan, som också vände upp, tecknar en bättre bild av skolan än den vi vant oss vid under en tid.

För en stämningsfull och traditionsenlig avslutning sker avslutningar i de många vackra kyrkor som är en viktig del av vårt kulturarv. Dock är det många skolor som drar sig för att vara i kyrkan, och hukar inför det kristna budskap som julen trots allt handlar om, i rädsla för att göra fel och bryta mot reglerna.

Riksdagen uppmanade för två år sedan regeringen att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor, i annan utbildning än undervisning, vid vissa tillfällen i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Regeringen är påfallande saktfärdig i den här frågan. I skrivelse 2016/17:75 lyfter regeringen att det under hösten 2016 hölls samtal mellan regeringen och Alliansen och att regeringen bereder frågan. Men fortfarande inget resultat. Under tiden kvarstår den osäkerhet som gör att skolor tvekar inför vad som är tillåtet och inte. Skolorna behöver ett klargörande nu.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

När avser ministern och regeringen att återkomma till riksdagen med förslag på lagstiftning i enlighet med det som riksdagen uttalat så att skolor ska kunna fira skolavslutningar i kyrkan utan att riskera att bryta mot lagar och regler?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:493 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



U2017/05033/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:493 av Annika Eclund (KD)
Skolavslutningar i kyrkan

Annika Eclund har frågat mig när jag som minister och regeringen avser återkomma till riksdagen med förslag på lagstiftning i enlighet med det som riksdagen uttalat så att skolor ska kunna fira skolavslutningar i kyrkan utan att riskera att bryta mot lagar och regler.

Skolavslutningar kan ske i kyrkan om de utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller tros-bekännelse. (Mer om… Skol- och förskoleverksamhet i kyrkan eller annan religiös lokal, Juridisk vägledning, Statens skolverk, 2012).

Frågan om hur skolavslutningar i kyrkan kan organiseras är samtidigt ett av flera exempel som visar på utmaningar när det gäller att dra gränser utifrån nuvarande bestämmelser, t.ex. i frågan om vad som kan anses vara konfessionella inslag.

I september 2014 remitterades förslag med innebörden att det, för verk-samhet med offentlig huvudman, ska införas en möjlighet att låta utbildningen innehålla enstaka inslag med konfessionell prägel som syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv (Vissa skollagsfrågor – Del 2, U2014/05176/S). Flera remissinstanser var kritiska till förslaget, vilket redogjordes för i propositionen En skyldighet att erbjuda lovskola (prop. (2016/17:156). Bl.a. anfördes att det framstår som oklart i vilken utsträckning de traditioner som förslaget tar sikte på inte kan upprätthållas inom ramen för nu gällande lagstiftning. Den föreslagna regleringen ansågs vidare riskera att ge upphov till fler, och i många avseenden svårare, frågeställningar än dagens reglering. Flera remissinstanser framförde även att utgångspunkten måste vara att alla barn och elever ska inkluderas i aktiviteter som anordnas inom ramen för utbildningen.

Regeringen avser mot bakgrund av ovanstående ge en utredare i uppdrag att utreda regelverket om konfessionella inslag i skolväsendet.

Stockholm den 19 december 2017

Gustav Fridolin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.