Skolavgifter

Skriftlig fråga 2013/14:298 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-08
Anmäld
2014-01-13
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 januari

Fråga

2013/14:298 Skolavgifter

av Christina Oskarsson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Sveriges Television har uppmärksammat en privatpersons kampanj mot skolavgifter. Stiftelsen Majblomman har visat att bara 16 procent av landets kommuner har en helt avgiftsfri policy. Skollagen ger dock rätt att ta ut mindre avgifter om de är obetydliga. En klar definition av begreppet obetydliga saknas dock. Många skolor begär i dag att föräldrarna ska skicka med frukt till schemalagda fruktstunder i skolan, och ibland även matsäck till utedagar var och varannan vecka. Därmed passeras gränsen för obetydlig kostnad för många som i dag lever på små inkomster. Det kan vara både arbetslösa och så kallade arbetande fattiga, inte sällan ensamstående mödrar.

Vilka initiativ avser ministern att ta kring avgifter i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:298 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:298 Skolavgifter

Utbildningsminister Jan Björklund

Christina Oskarsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta kring avgifter i skolan.

Låt mig börja med att slå fast att principen om en avgiftsfri utbildning i grundskolan och motsvarande skolformer är en av hörnstenarna inom den svenska utbildningspolitiken. Rätten till en likvärdig utbildning av hög kvalitet får aldrig vara beroende av individens ekonomiska förutsättningar och därför ska utbildningen i grundskolan enligt skollagen(2010:800) vara avgiftsfri. Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.

Skollagen anger också att det trots detta får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad. Regeringen tydliggjorde i förarbetena till skollagen (prop. 2009/10:165 s. 374) att om kostnaden är regelbundet återkommande kan den sammanlagt bli påfrestande för ett hushåll med svag ekonomi och att det därför krävs att skolan noga överväger när och hur ofta denna möjlighet ska utnyttjas. Jag anser därför inte att det i dagsläget finns ett behov av att förtydliga regelverket kring avgifter i skolan.

Det är huvudmännen som ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med bestämmelserna och för att, eventuella enstaka inslag som medför en obetydlig kostnad inte blir påfrestande för hushållen. Dessutom granskar tillsynsmyndigheten på skolområdet, Statens skolinspektion, om huvudmännen följer dessa bestämmelser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.