Skatter i entreprenörskapsutredningen

Skriftlig fråga 2016/17:690 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-19
Överlämnad
2017-01-20
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I oktober förra året överlämnades slutbetänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet. Syftet med utredningen är gott – att utveckla det svenska innovations- och entreprenörskapsklimatet.

Utredningen hade ett viktigt uppdrag att se över hur Sverige kan underlätta för entreprenörer. Bland annat tittade utredningen på regelverk och administrativa bördor, men också på olika drivkrafter.

Min fråga gäller de direktiv som utredningen fick. I kommittédirektiven (dir. 2015:10) står bland annat följandet att läsa: 

Utredaren ska därför

() redogöra för hur beskattningen av entreprenörer och ägare av företag är utformad i ett urval av viktiga konkurrentländer. Utöver denna redogörelse omfattar uppdraget inte skatte- och socialavgiftsfrågor.

Skattenivåer och de drivkrafter som skatterna påverkar utreds därmed inte i någon större omfattning i utredningen. Det är viktigt att Sverige är konkurrenskraftigt och attraktivt för företag och företagare i andra länder – men det är också viktigt att utreda hur entreprenörerna verksamma i Sverige faktiskt påverkas av skatterna i Sverige och hur vårt skattesystem kan förbättras.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Varför undantogs skatte- och socialavgiftsfrågor i utredningens direktiv?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:690 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

N2017/00511/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:690 av Maria Malmer Stenergard (M) Skatter i entreprenörskapsutredningen

Maria Malmer Stenergard (M) har frågat finansministern om varför skatte- och socialavgiftsfrågor undantogs i entreprenörskapsutredningens direktiv. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara den frågan.

Entreprenörskapsutredningen har haft ett brett mandat att titta på bland annat ramverksfrågor, det innovations- och företagsfrämjande stödet, samverkan, rörlighet och hur entreprenörskap och innovationer kan bidra till att lösa samhällsutmaningar. Utredningens förslag utgör ett värdefullt underlag i vårt fortsatta arbete med att utveckla innovations- och entreprenörskapsklimatet. Många av de förslag som lyfts ligger också i linje med regeringens pågående arbete i olika processer som till exempel arbetet med Smart Industri, Innovationsrådet och regeringens samverkansprogram.

Det finns också en mängd frågor som är relevanta för entreprenörskapsklimatet men som av praktiska och andra skäl inte hanterades av just denna utredning. Därmed inte sagt att de saknar betydelse. När det gäller skattereglerna hade utredningen i uppdrag att redogöra för hur beskattningen av entreprenörer och ägare av företag är utformad i ett urval av viktiga konkurrentländer. I övrigt bedömdes det lämpligare att se över aktuella skattefrågor i egna utredningar, eftersom förändringar på skatteområdet ofta är lagtekniskt komplicerade och kräver stor detaljkunskap inom respektive område.

Stockholm den 30 januari 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.