Skärpta krav på pannhantering

Skriftlig fråga 2021/22:747 av John Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-13
Överlämnad
2022-01-13
Anmäld
2022-01-14
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Under 2023 kommer nya skärpta krav för hantering av flis-, pellets- och vedpannor. Det kommer från och med då att ställas krav på certifiering eller intyg på besiktning av pannan. Om detta ej kan uppvisas kan aktuell pannoperatör åläggas en sanktionsavgift eller i värsta fall ett driftsförbud.

Utöver detta trädde vid årsskiftet en ny reglering i kraft som ställer krav på att pannor hanteras av en certifierad pannoperatör. För en sådan certifiering krävs en utbildning i två dagar till en kostnad av 10 000 kr, vilken sedan följs av ett prov.

Funktionen av en sådan utbildning framstår för branschen som oklar och svårmotiverad. De olyckor som utbildningen i fråga är tänkta att förhindra har inom de gröna näringarna ej rapporteras tidigare, vilket gör att det går att ifrågasätta kraven.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

Är ministern villig att se över utbildningskravet för pannoperatörer i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:747 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

A2022/00058 Arbetsmarknadsdepartementet Bostadsministern och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:747 av John Widegren (M)
Skärpta krav på pannhantering

John Widegren har frågat statsrådet Eva Nordmark om hon är villig att se över utbildningskravet för pannoperatörer i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har, i enlighet med arbetsmiljölagen, bemyndigat Arbetsmiljöverket att meddela föreskrifter på arbetsmiljöområdet. Myndigheten har beslutat om krav på att personalen vid hantering av vissa typer av pannor ska ha den utbildning som behövs för att en säker drift av en panna ska kunna upprätthållas samt krav på att en pannoperatörs grundläggande teoretiska kunskaper ska säkerställas genom att operatören ska certifieras av ett certifieringsorgan.

Arbetsmiljöverket har beslutat att skjuta fram ikraftträdandet av kravet på certifiering för pannoperatörer i två år. Kravet på certifierad pannoperatör för samtliga kategorier (1-4) träder i kraft 1 december 2022. Detta på grund av certifieringen visat sig vara en utmaning för i synnerhet små företag.

För ett välfungerande arbetsmiljöarbete är det avgörande med en god dialog på alla nivåer. I Arbetsmiljöverkets instruktion anges att myndigheten ska samråda med arbetsmarknadens parter. Frågan om ett välfungerande samråd med arbetsmarknadens parter är mycket angelägen för mig.

Som statsråd kommenterar jag inte tillämpningen av regelverk eller myndigheters agerande i enskilda fall. Myndigheterna är fristående från regeringen och bedriver sin verksamhet självständigt. Myndighetens generaldirektör ansvarar för myndighetens verksamhet. I sin verksamhet ska myndigheten vara saklig och opartisk.

Stockholm den 26 januari 2022

Johan Danielsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.