Till innehåll på sidan

Skåne som försöksregion för gårdsförsäljning

Skriftlig fråga 2016/17:1716 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-07-04
Överlämnad
2017-07-05
Svarsdatum
2017-07-19
Sista svarsdatum
2017-07-19
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Nyligen beslutade regionfullmäktige i Skåne att ansöka hos regeringen om att göra Skåne till försöksregion för gårdsförsäljning av öl och vin under tre år. Höganäs i nordvästra Skåne och Skåne som region har ett gott klimat för vinproduktion, och genom närheten till Danmark och kontinenten har regionen goda möjligheter att enkelt erbjuda kombinationen av turism och mat- och dryckesupplevelser där råvarorna är lokalt producerade.

I dag sker redan gårdsförsäljning av frukt, grönsaker och kött där människor enkelt kan besöka en lokal gård och köpa med sig färska och goda produkter. Utifrån detta torde det knappast vara orimligt för den som besöker en av de skånska vingårdarna att också kunna köpa med sig en lokalproducerad vinflaska. Därför är Skåne det naturliga valet för att bli en försöksregion för gårdsförsäljning av alkohol.

Samtidigt som Systembolaget arbetar efter vissa miljömål för att minska klimatpåverkan införde det nya regler rörande försäljning av produkter från lokala vingårdar. Det nya regelverket innebär att de mindre och lokala producenterna generellt måste transportera sina varor till Systembolagets centrallager i Örebro av egen kraft, vilket driver upp fraktkostnaderna om man exempelvis är vinproducent i Skåne. Logistiken riskerar därmed att missgynna vinproducenterna i södra Sverige. I dag fraktas vinflaskor från exempelvis Kullabygdens vingård till Malmö och därefter vidare upp till centrallagret för att där lastas om, fraktas ned till Systembolaget i Väla i Helsingborg och där säljas. En onödig transportsträcka som är negativ för både miljön och den enskilde producenten.

I södra Europa är gårdsförsäljning av lokalt producerade varor en viktig del av landsbygdens näringsliv och intäkter. Även gårdsförsäljning av öl och vin har blivit ett naturligt inslag för besöksnäringen och turismsektorn. I bland annat Finland bedrivs redan i dag gårdsförsäljning av alkohol. Likt Finland är Sverige med i EU. Likt Finland har Sverige ett statligt monopol på detaljhandel av alkohol (Alko respektive Systembolaget). Det som fungerar i vårt östra grannland under väldigt liknande förutsättningar fungerar rimligen också bra i Sverige.

I Sverige kan lokala alkoholproducenter sedan 2008 sälja sina produkter på sitt närmaste Systembolag, men gårdsförsäljning är fortfarande inte tillåtet. Det finns inga formella hinder för att inte också Sverige ska kunna möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol. Systembolagets monopol på alkoholförsäljning står inte strid mot att också tillåta gårdsförsäljning.

Redan för sex år sedan ställde den moderate Europaparlamentarikern Christofer Fjellner en skriftlig fråga till EU-kommissionen för att en gång för alla ta död på myten om att EU skulle avskaffa Systembolaget om Sverige öppnar upp för gårdsförsäljning. Det skriftliga svaret från kommissionen bekräftade att gårdsförsäljning inte hotar Systembolagets monopol. Därmed är det inte längre ett giltigt argument att hänvisa förbudet mot gårdsförsäljning till Systembolagets monopol.

Utifrån detta vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Med anledning av att EU-kommissionen redan slagit fast att det svenska alkoholmonopolet inte är hotat av gårdsförsäljning, avser ministern att ta initiativ för att göra Höganäs och Skåne till försöksregion för gårdsförsäljning av öl och vin?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1716 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/03961/FS

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1716 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Skåne som försöksregion för gårdsförsäljning

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att göra Höganäs och Skåne till försöksregion för gårdsförsäljning av öl och vin.

Eftersom gårdsförsäljning inte är tillåtet i Sverige saknas de lagliga förutsättningarna för att låta Skåne blir en försöksregion för gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson hänvisar till att gårdsförsäljning är tillåten i bland annat Finland. I Finland är gårdsförsäljning tillåten under vissa villkor, bland annat att dryckerna baseras på bär, frukter eller andra växtdelar från en växtzon som ligger norr om den sextionde nordliga breddgraden. Den finska lagstiftningen har dock ifrågasatts av kommissionen.

Den utredning som haft i uppdrag att analysera förutsättningarna för gårdsförsäljning i Sverige, konstaterade att en EU-rättsligt legitim reglering av sådan försäljning kräver att även utländska tillverkare ges tillträde till den svenska marknaden, liksom att försäljning inte bara kan tillåtas på landsbygden. Med andra ord så handlar frågan om gårdsförsäljning inte bara om begränsad försäljning av alkoholdrycker tillverkade på svenska gårdar, utan om en verksamhet som kan omfatta såväl landsbygd som storstad och såväl svenska som utländska aktörer.

Jag vill framhålla att frågan om gårdsförsäljning behöver ses i ett större alkoholpolitiskt sammanhang. Den svenska alkoholpolitiken har som främsta syfte att skydda folkhälsan. Desintresseringsprincipen är en mycket viktig princip för att uppnå detta syfte. Den innebär att det i Sverige inte ska finnas några ekonomiska intressen i detaljhandelsled som kan bidra till ökad försäljning och därmed ökad alkoholkonsumtion. Det är alltså denna princip som det svenska detaljhandelsmonopolet vilar på. EU-domstolen har också erkänt desintresseringsprincipens betydelse för att värna de intressen som ligger till grund för ett detaljhandels-monopol. Att tillåta gårdsförsäljning skulle innebära ett avsteg från denna princip och därmed riskera legitimiteten för det svenska detaljhandelsmonopolet och trovärdigheten i den svenska alkoholpolitiken.

Nyligen publicerad forskning visar att det svenska detaljhandels-monopolet räddar cirka 1 300 liv om året och innebär att cirka 20 000 sjukhusvistelser kan undvikas jämfört med om alkohol skulle tillåtas säljas i dagligvaruhandeln. De direkta ekonomiska kostnaderna för dessa ytterligare sjukhusvistelser uppskattas till 852 miljoner kronor. Det är av det skälet som jag avser att värna det svenska detaljhandelsmonopolet.

Stockholm den 19 juli 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.