Sjön Tisken i Falun

Skriftlig fråga 2014/15:662 av Désirée Pethrus (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-12
Överlämnad
2015-06-13
Anmäld
2015-06-15
Svarsdatum
2015-06-24
Sista svarsdatum
2015-06-24
Besvarad
2015-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Falu kommuns tätort är ett område som särskilt uppmärksammats utifrån EU:s översvämningsdirektiv. Boende i Falun har alltid under vårkanten kunnat se Faluåns vattenyta krypa mot omgivande fastigheter. Enligt SMHI:s klimat- och sårbarhetsutredning (2007) ökar dock sannolikheten för extremväder framgent, något som får konsekvenser inte bara för Faluns centrum, utan även i förlängningen Östersjön. Faluån rinner i en trång passage genom centrala Falun för att sedan mynna ut i den mindre sjön Tisken. Mellan Tisken och den större sjön Runn finns en slusspassage som fram till 1980-talet möjliggjorde båttrafik in till centrum. Runn har i sin tur anslutning till Dalälven som rinner ut i Östersjön.

För att hantera framtida flöden fastställer Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med länsstyrelsen under 2015 en riskhanteringsplan där Falu kommun ansvarar för en flödesregleringsplan inom Faluåns avrinningsområde motsvarande 570 km². Kommunen behöver också besvara frågan om i vilken utsträckning Tiskens sediment riskerar att spridas vid översvämningar. Tiskens botten ruvar på tungmetaller från tung industri och tusenårig gruvdrift. Zinkläckaget till Tisken under början av 1980-talet var ca 700 ton per år.

SMHI efterlyser kapacitet för Faluån att kunna hantera ett hundraårsflöde motsvarande 55 m³. I dag klarar inte ån att avbörda mer än 20 m³ utan att det blir skador på fastigheter och infrastruktur. Situationen i Tisken är liknande där igenslamning och vattenväxtlighet bildat en trång och översvämningskänslig fåra för vattnet.

Att sanera Tisken från den omfattande mängd sediment sjön ruvar på är viktigt för att undvika spridningen av ett större utsläpp tungmetaller. Möjligheterna till muddring och deponering av sediment har undersökts och preciserats i det så kallade Tiskenprojektet under 2008. Projektet rann emellertid ut i sanden, avskräckt av den omfattande kostnadsbilden (ca 200 miljoner). I dag finns dock ny teknik som användes vid saneringen av sjön Gallträsk i Finland där kostnaden för ett liknande projekt kunde stanna på en tiondel av det som framstått under Tiskenprojektet.

Saneringen av Tisken bör anses vara av nationellt intresse. Riskbilden med ett omfattande utsläpp som även via avrinning når Östersjön bör inte underskattas.
Alliansregeringen utverkade så att Myndigheten för samhällsskydd och Beredskap (MSB) under 2010, 2011 och 2012 fick ett förhöjt anslag att användas för utbetalning av statsbidrag till kommuner för förebyggande åtgärder, bland annat för att anpassa Sverige till de effekter som följer av ett förändrat klimat. Söktrycket på denna myndighet är för närvarande mycket stort och motsvarar inte på när behoven. MSB är inte den enda myndigheten som berörs av problematiken. Det omfattande söktrycket för att hantera det ökade trycket till följd av klimatförändringar är detsamma för ansökningar om sanering. Situationen som den i Falun delas av flera andra kommuner.

Vad avser klimat- och miljöministern att göra för att öka kommunernas möjlighet att genomföra saneringsprojekt som förbättrar förutsättningarna att hantera klimatförändringsrelaterade översvämningar?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:662 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/2495/Ke

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:662 av Désirée Pethrus (KD) Sjön Tisken i Falun

Désirée Pethrus har frågat mig vad jag avser göra för att öka kommuner-nas möjlighet att genomföra saneringsprojekt som förbättrar förutsätt-ningarna att hantera klimatförändringsrelaterade översvämningar.

En vardag fri från gifter är en av regeringens huvudprioriteringar i miljö-politiken. Ju mer vi vet vad farliga kemikalier har för effekter på männi-skor och miljö, desto mer angeläget är det att hindra spridningen. Lika viktigt som att förhindra att nya miljöskandaler inträffar är att städa upp forna tiders föroreningar. Regeringen föreslog år 1999 en stor satsning för att förorenade områden skulle åtgärdas. Sedan dess har ett stort antal områden identifierats och inventeringsarbetet är i princip slutfört. Det pågår undersökningar och utredningar i alla regioner och många av de förorenade platserna har också sanerats. Vid början av 2014 hade drygt 2200 områden sanerats. Men saneringstakten räcker inte för att nå målen för sanering. Regeringen vill höja ambitionsnivån och föreslog därför i höstas att anslaget till sanering av förorenade områden skulle höjas till 603 miljoner kronor. Anslagsökningen avslogs av bl.a. KD när budget-propositionen inte antogs. I vårpropositionen 2015 har vi därför aviserat en höjning av anslaget med 50 miljoner kronor per år.

När det gäller sjön Tisken så har sanering inte varit aktuellt på grund av mycket höga kostnader, men med ny teknik kan eventuellt den bedöm-ningen komma att ändras. Forskning och teknikutveckling är därför av stor vikt för att vi ska kunna nå målen för sanering av förorenade om-råden. Från den 1 januari 2010 har Statens geotekniska institut på uppdrag av regeringen ett specifikt ansvar för forskning, teknik- och kunskapsutveckling när det gäller sanering och återställning av förorenade områden i landet.

Vidare har Falu kommun målsättningen att senast år 2018 ha utrett i vilken mån spridning av sediment från Tisken sker vid höga vattenflöden.

 

Just nu är riskhanteringsplanen för Falu tätort enligt förordning om översvämningsrisker med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning ute på samråd. I planen belyses även problematiken med Tiskens sediment.

Regeringen kommer sammanfattningsvis att fortsätta satsa på en ökad ambitionsnivå och en ökad saneringstakt jämfört med tidigare. Det är att ta ansvar för en giftfri miljö.

Stockholm den 24 juni 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.