Situationen i Venezuela

Skriftlig fråga 2013/14:506 av Linde, Hans (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-19
Anmäld
2014-03-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2014-04-02
Besvarad
2014-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga

2013/14:506 Situationen i Venezuela

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Venezuela har under en längre tid präglats av hårda politiska motsättningar. På ena sidan finns de som stöder landets folkvalde president Nicolás Maduro. På den andra sidan oppositionen, som förlorade presidentvalet i april 2013 med liten marginal och innehar borgmästarposterna i stora delar av landet. Efter presidentvalet och den efterföljande diskussionen om valresultatets tillförlitlighet kom flera tecken på att det fanns en vilja på båda sidor att försöka överbrygga motsättningarna. Ett av dessa tecken var mötet i december 2013 mellan presidenten och borgmästare från oppositionen. Men de senaste veckorna har motsättningarna i stället trappats upp. Demonstrationer har urartat i mordbränder, våld och förstörelse. Flera människor har dödats. Leopoldo López, en av oppositionens två främsta ledare, har gripits, anklagad för mordbrand och konspiration. Efter det att de senaste veckornas protester och våldsamheter inleddes har Maduro åter bjudit in oppositionen till möte. En inbjudan som Henrique Capriles, den andre av oppositionens två främsta ledare, tackade nej till. Samtidigt har Panama föreslagit att de latinamerikanska staterna ska samlas för att diskutera situationen i Venezuela. Ett initiativ som Maduro har svarat på genom att bryta de diplomatiska förbindelserna och handelsförbindelserna med Panama. För att undvika en ytterligare upptrappning av våldet och en upprepning av kuppförsöket 2002 är det viktigt att åter få i gång dialogen mellan presidenten och oppositionen. En konstruktiv dialog skulle också stärka de krafter på bägge sidor som vill lösa de politiska motsättningarna inom den parlamentariska demokratins ramar. Min fråga till utrikesministern är:

Avser ministern att ta några initiativ för att främja en dialog mellan regeringen och oppositionen i Venezuela för att på så sätt underlätta en fredlig och demokratisk lösning på dagens politiska motsättningar?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:506 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 2 april

Svar på fråga

2013/14:506 Situationen i Venezuela

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att främja en dialog mellan regeringen och oppositionen i Venezuela.

Sedan snart två månader pågår politiska och sociala oroligheter i Venezuela. Även fredliga demonstrationer har bemötts med våld av myndigheterna och i vissa fall av civila grupper som stöder regeringen.

Situationen är allvarlig och ytterligare eskalering måste undvikas. Det är djupt oroande att oppositionsledaren Leopoldo López, två folkvalda borgmästare och ett stort antal demonstranter har arresterats. Kongressens talman har aviserat att den oppositionella kongressledamoten Maria Machado ska fråntas sitt mandat. Det är också illavarslande att nationella och internationella medias frihet inskränks.

EU:s höga representant Catherine Ashton har i flera uttalanden framhållit den venezolanska regeringens ansvar för att mötes-, förenings- och yttrandefrihet upprätthålls och respekteras. Hon har även uppmuntrat regeringen och oppositionen att föra en bred och fredlig dialog om befolkningens legitima bekymmer. I sitt senaste uttalande den 28 mars stödde hon den regionala organisationen UNASURs ansträngningar för att underlätta en dialog mellan parterna i Venezuela.

Europaparlamentet antog den 27 februari en resolution om situationen i Venezuela.

EU kommer att fortsätta att verka för att en bred dialog mellan Venezuelas regering och opposition kommer till stånd. En förutsättning för det är att oförsonlig retorik och repressivt agerande upphör.

Det är också av stor vikt att länderna i regionen och de regionala organisationerna tydligt verkar i denna riktning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.