Situationen i Iran för regimkritiska röster

Skriftlig fråga 2014/15:421 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-14
Överlämnad
2015-04-14
Anmäld
2015-04-15
Svarsdatum
2015-04-21
Besvarad
2015-04-21
Sista svarsdatum
2015-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Studenten och aktivisten Bahareh Hedayat har dömts till tio års fängelse. Anklagelserna mot henne är att hon uppmuntrat kvinnors deltagande i studentgrupper, stött politiska reformer, motsatt sig kränkningar och uttalat sig om mänskliga rättigheter i utländska medier samt förespråkat jämställdhet i lagen. Alla dessa åtalspunkter ledde till en rad gripanden och ett långt fängelsestraff för Bahareh Hedayat, som arresterades den 31 december 2009 i kölvattnet av 2009 års presidentval. I fängelset nekas hon regelbundet besök av sin make och andra familjemedlemmar och hon har drabbats av en rad olika krämpor, som har orsakats eller förvärrats av fängelseförhållandena och den tortyr som hon utsatts för.

Bahareh Hedayat är en samvetsfånge; fängslad enbart för sina politiska åsikter.

Amnesty International och Kanadas regering har protesterat mot domen och behandlingen av Hedayat.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström lyder: 

Vilka åtgärder tänker utrikesministern vidta för att Bahareh Hedayat och alla andra samvetsfångar ska friges villkorslöst?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:421 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:421 av Amineh Kakabaveh (V) Situationen i Iran för regimkritiska röster

Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att Bahareh Hedayat och alla andra samvetsfångar ska friges villkorslöst.

Jag delar Amineh Kakabavehs upprördhet över behandlingen av samvetsfångar i Iran som Bahareh Hedayat. Situationen för politiska och samvetsfångar har inte förbättrats de senaste åren – på vissa områden har den snarare förvärrats, till exempel vad gäller det höga antalet avrättningar.

Regeringen fortsätter att kritisera och försöka påverka situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. Det sker löpande genom vårt arbete i FN, genom EU och i våra bilaterala kontakter med iranska företrädare. Vi

gör det i principiella frågor och i enskilda fall. Så länge situationen inte förbättras kommer frågan att vara fortsatt prioriterad för Sverige och EU.

Stockholm den 21 april 2015

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.