Till innehåll på sidan

Situationen för de syriska flyktingarna i Turkiet

Skriftlig fråga 2016/17:1762 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-07-28
Överlämnad
2017-07-31
Besvarad
2017-08-14
Sista svarsdatum
2017-08-14
Svarsdatum
2017-08-14
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Enligt avtalet mellan EU och Turkiet erbjuds en stor andel flyktingar från Syrien asyl i Turkiet. Turkiet har tagit emot omkring tre miljoner syriska flyktingar sedan kriget bröt ut 2011. Av dessa bor cirka 300 000 i läger som den turkiska staten driver. Det har under den senaste tiden förekommit uppgifter om att situationen för de syriska flyktingarna i Turkiet inte är optimal, bland annat sägs det förekomma fysisk misshandel, utnyttjande av arbetskraft, svält och brist på hälso- och sjukvård. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har 30 000 syriska flyktingar återvänt till Syrien, varav flertalet kommer från Turkiet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt hon har agerat för att EU skall säkerställa att Turkiet upprätthåller grundläggande rättigheter gentemot de syriska flyktingarna som enligt överenskommelsen med EU erbjudits asyl i Turkiet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1762 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1762 av Margareta Cederfelt (M) Situationen för de syriska flyktingarna i Turkiet

Margareta Cederfelt har frågat mig hur jag har agerat för att EU ska säkerställa att Turkiet upprätthåller grundläggande rättigheter gentemot de syriska flyktingarna som enligt överenskommelsen med EU erbjudits asyl i Turkiet.

Sverige och EU följer noggrant utvecklingen i Turkiet när det gäller upprätthållandet av grundläggande rättigheter gentemot de flyktingar som uppehåller sig i landet.

I Turkiet finns fler än tre miljoner syriska flyktingar och Turkiet förtjänar ett erkännande för detta omfattande mottagande. För att bistå i hanteringen av flyktingsituationen i Turkiet, inklusive förbättring av levnadsvillkoren för och integrationen av flyktingar i landet, inrättade EU den så kallade faciliteten för flyktingar i Turkiet. EU:s stöd är omfattande och av totalt tre miljarder euro uppgår Sveriges bidrag till faciliteten till drygt 61,3 miljoner euro, motsvarande cirka 570 miljoner kronor. Pengarna går till att flyktingar i Turkiet bland annat ska få utbildning, hälso- och sjukvård och arbete. Stödet går också till humanitära insatser, bland annat i form av kontantstöd till närmare en miljon människor som kan användas till mat, rent vatten och tak över huvudet. EU-kommissionen och medlemsstaterna har en viktig roll i att bevaka och kontinuerligt utvärdera Turkiets genomförande av sina åtaganden inom ramen för migrationsarbetet. Även UNHCR, vilka får omfattande finansiellt stöd från Sverige, har en nyckelroll i att övervaka förhållandena för flyktingar i Turkiet.

Sverige arbetar även bilateralt för att bistå flyktingar i Turkiet och säkerställa att de mänskliga rättigheterna respekteras. För närvarande stödjer vi flera pågående projekt i Turkiet med syriska flyktingar som målgrupp. Genom vår femåriga regionala biståndsstrategi för Syrienkrisen ger vi bland annat stöd till FN:s befolkningsfond (UNFPA) som stödjer syriska flyktingar i Turkiet för förbättrad sexuell och reproduktiv hälsa, samt mot könsrelaterat våld.

Stockholm den 14 augusti 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.