Simundervisning

Skriftlig fråga 2016/17:1709 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-07-03
Överlämnad
2017-07-04
Besvarad
2017-07-19
Sista svarsdatum
2017-07-19
Svarsdatum
2017-07-19
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Alla barn som slutar årskurs 6 i Sverige ska kunna simma 200 meter står det i skolans läroplan. Det är skolornas skyldighet att bereda simundervisning och tillse att eleverna når det målet.

Nu kommer rapporter i medierna om att många kommuner inte sköter sitt undervisningsuppdrag och att elever inte bereds möjlighet att få den simundervisning de har rätt till.

Antalet drunkningsolyckor minskar heller inte i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Hur tänker ministern tillse att skolorna följer lagen vad avser simundervisning i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1709 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/02992/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1709 av Lotta Olsson (M) Simundervisning

Lotta Olsson har frågat mig hur jag tänker tillse att skolorna följer lagen vad avser simundervisning i skolan.

God simförmåga är en förutsättning för att barn och vuxna ska känna sig trygga i och vid vatten. Det är fastslaget i kursplanen för idrott och hälsa att elever i slutet av årskurs 6 ska kunna simma minst 200 meter och kunna hantera nödsituationer vid vatten. Simundervisningen börjar redan i lågstadiet. Huvudmännen har ett tydligt och ofrånkomligt ansvar att se till att alla elever minst når läroplanens krav för simkunnighet.

Jag ser mycket allvarligt på medieuppgifterna om brister i simundervisningen. Statens Skolinspektion utövar tillsyn över skolväsendet och kontrollerar att verksamheten uppfyller de krav som följer av lagar och andra föreskrifter. I tillsynen ingår att fatta de beslut om åtgärder som kan behövas för att den huvudman som bedriver verksamheten ska rätta fel som upptäckts vid granskningen.

Regeringen har också gett Skolinspektionen i uppdrag att genomföra en kvalitetsgranskning av undervisningen i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) senast den 12 juni 2018.

Regeringen har aviserat att 100 fler undervisningstimmar kommer att tillföras ämnet idrott och hälsa i grundskolan, vilket möjliggör för huvudmännen att erbjuda utökad tid även för simundervisning.

Vidare är det angeläget att komma till rätta med den omfattande frånvaron i ämnet idrott och hälsa. Betänkandet Saknad! – Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) belyser denna problematik. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp och lämnat förslag på hur skolan kan stärka arbetet med att främja närvaro och vidta åtgärder vid frånvaro. Betänkandet har remitterats och ärendet bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 13 juli 2017

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.