Till innehåll på sidan

Sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler

Skriftlig fråga 2016/17:1619 av Christer Nylander (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-16
Överlämnad
2017-06-19
Anmäld
2017-06-20
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28
Besvarad
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Trots förra årets rapporter om sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler verkar ingen förändring skett. Från sommarens första festivaler kommer rapporter om våldtäkter på festivalområden och i publikhavet. Unga tjejer begränsas och tillåts inte samma möjligheter som unga killar. Problemet är mycket allvarligt, och det är konstigt att regeringen inte tagit till ordentliga åtgärder för att få stopp på övergreppen.

Det krävs mer för att unga tjejer ska känna sig trygga på festivaler. Det räcker inte med skriftliga fördömanden, tyvärr. Det krävs politiska åtgärder. Från Liberalernas sida föreslår vi minskad eller slopad straffrabatt för ungdomar i åldern 18–21. Socialtjänsten måste få större befogenheter att ålägga unga att delta i insats eller verksamhet för att bryta utveckling mot en kriminell livsstil. Krav måste också ställas på festivalarrangörer som inte borde tillåtas arrangera en festival där övergrepp begås.

Regeringen har inte gjort tillräckligt, och beviset på detta kom tyvärr redan då sommarens första festivaler gick av stapeln.

Jag vill därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad ämnar statsrådet göra för att vända utvecklingen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1619 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1619 från Christer Nylander (L) Sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler

Christer Nylander (L) har frågat mig om vad jag avser göra för att vända utvecklingen med anledning av rapporter om sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler.

Att någon utsätts för sexuella övergrepp och ofredanden är oacceptabelt. Självklart ska flickor som pojkar, män som kvinnor ha samma möjlighet att ta del av det offentliga rummet utan att känna sig otrygga eller utsättas för brott. Att den här typen av brottslighet har uppmärksammats i större utsträckning på senare tid ser jag som positivt. Det innebär att fler vågar anmäla. I takt med att anmälningsbenägenheten ökar minskar sannolikt mörkertalet vilket bland annat hjälper polisen i deras arbete.

Polismyndigheten har tagit fram en lägesbild över sexuella ofredanden i samband med festivaler och en rad förslag till åtgärder. Utifrån detta driver Polismyndigheten numera samverkan mellan arrangörer och andra aktörer inför och vid större publika arrangemang. Under våren 2017 samlade polisen till förberedande möten på flera håll i landet inför sommarens arrangemang. Arbetet har också breddats till att omfatta även andra säkerhets- och ordningsfrågor som bättre kan hanteras gemensamt av flera aktörer.

Vid sidan av förebyggande åtgärder är det viktigt att sexualbrott anmäls, utreds och lagförs. I förra veckan lämnade en utredare förslag om två nya påföljder för unga lagöverträdare: ungdomstillsyn och ungdomsövervakning. De föreslagna påföljderna täcker luckor som finns i det nuvarande systemet. Båda påföljderna bygger på övervakning och kontroll men har också behandlande inslag. Förslagen ska nu remitteras.

Vidare har regeringen nyligen tagit emot en utredning om en ny lag för kamerabevakning. Utredningen föreslår bland annat att det ska bli enklare att få tillstånd till bevakning med kamera för brottsbekämpande ändamål. Vi kommer nu att ta omhand förslagen. Vi kommer därtill att utreda frågan om tillståndskravet för polisens användning av kameror ska ersättas med en anmälningsplikt. Regeringen avser återkomma till riksdagen i frågan så snart som möjligt.

Regeringen har också i regleringsbreven för 2016 och 2017 gett Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten särskilda uppdrag att redovisa vilka åtgärder som myndigheterna vidtar för att utveckla sina arbetsmetoder vid utredning av våldtäkt.

Såväl regeringen som myndigheter och arrangörer arbetar således aktivt med frågan och jag kommer att fortsätta att följa arbetet noga.

Stockholm den 28 juni 2017

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.