Service och närvaro i hela landet

Skriftlig fråga 2016/17:857 av Mikael Dahlqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-02-15
Överlämnad
2017-02-16
Anmäld
2017-02-17
Sista svarsdatum
2017-02-22
Svarsdatum
2017-02-27
Besvarad
2017-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

De senaste åren har regeringen varit tydlig i frågan om statlig service i hela landet, en välbehövlig och efterlängtad ny riktning i svensk politik. Att tillgängliggöra service i glesbygd handlar inte bara om servicebehovet utan också om demokrati och möjlighet för människor att verka, bo och vara delaktiga i samhället. Regeringens mål är lägst arbetslöshet i EU år 2020. Värmland är ett i många fall glesbefolkat län. Flera kommuner brottas med arbetslöshet samtidigt som de tagit ett oerhört stort ansvar i flyktingfrågan. I flera fall handlar det om att via utbildning ta tag i matchningsproblematiken, men i många fall krävs även andra insatser för att fler människor ska kunna ta ett arbete.

Arbetsförmedlingen har här en central roll i vårt lands arbetsmarknadspolitik och är kanske framför allt på landsbygden en viktig spelare för att man ska kunna nå regeringens arbetslöshetsmål. Regeringen har varit tydlig med att den statliga servicen inte ska centraliseras. Flera myndigheter har tagit till sig detta i sin planering för framtiden. Bland annat lades Skatteverkets planer på centralisering ned efter regeringens deklarerade viljeriktning. För Arbetsförmedlingens del ser vi tyvärr ingen sådan förändring.

Munkfors, Grums, Kil och Hammarö ser ut att mista sina arbetsförmedlingar. Ett av argumenten är att pengar kommer att sparas och verksamheten effektiviseras då anställda i mindre utsträckning behöver sitta och vänta på arbetssökande. Att effektivitet är viktigt för en organisation eller en myndighet är självklart. Men minst lika viktigt är närhet och service för våra medborgare.

Om hela Sverige ska kunna leva och om målet om lägst arbetslöshet ska ligga fast behövs en likvärdig service, inte minst när det kommer till bekämpning av arbetslöshet. Då är det beklagligt att Arbetsförmedlingen fortsätter att fullfölja sin centralisering.

Jag vill därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen prioriterar service och närvaro i hela landet i enlighet med regeringens intentioner? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:857 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Dnr Fi2017/00703/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:857 av Mikael Dahlqvist (S) Service och närvaro i hela landet

Mikael Dahlqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen prioriterar service och närvaro i hela landet i enlighet med regeringens intentioner.

Jag delar Mikael Dahlqvists uppfattning om vikten av närvaro och service för medborgarna. Regeringen arbetar med att främja utvecklingen av medborgarservice i hela landet genom såväl lokal närvaro som digitala kanaler. Digitala servicekanaler kan bidra till att säkerställa likvärdig service oavsett var i landet man bor, men myndigheternas lokala närvaro är viktig för ett Sverige som håller ihop. Vi vet att det är viktigt för många medborgare att myndigheter finns i närheten av där man bor. Den som inte kan eller vill ta del av statliga myndigheters tjänster digitalt ska ändå få god service i hela landet. Här fyller servicekontoren en viktig funktion.

Under våren 2017 kommer Statens servicecenter att redovisa ett regeringsuppdrag om myndighetsfunktioner som kan bedrivas samordnat i staten och utanför storstadsområdena. Lokala servicekontor och formerna för deras verksamhet är exempel på myndighetsfunktioner som är prioriterade i Statens servicecenters arbete. I betänkandet För Sveriges landsbygder – en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) behandlar Parlamentariska landsbygdskommittén frågor om bl.a. statlig service och lokalisering. Betänkandet remitteras för närvarande.

Stockholm den 27 februari 2017

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.