Sekulära krafter i Iran

Skriftlig fråga 2021/22:1661 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-01
Överlämnad
2022-06-01
Anmäld
2022-06-02
Svarsdatum
2022-06-08
Sista svarsdatum
2022-06-08
Besvarad
2022-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

De som kanske drabbats absolut hårdast i Iran efter den islamiska revolutionen 1979 med efterföljande islamistiska lagar är kvinnor. Plötsligt tvingades dessa bära hijab, och deras människovärde gentemot staten kom i enlighet med landets lagar att plötsligt reduceras. Därtill kom islamiskt månggifte för män, äktenskap med barn och berövande av många tidigare självklara sociala och politiska rättigheter.

Trots detta har den iranska kvinnorörelsen fortfarande inte tystnat, och i stället har vi, som utrikesministern väl är medveten om, sett såväl tysta som högljudda protester. Civil olydnad, såsom att offentligt kasta sina slöjor, har på senare år blivit allt vanligare, men vi såg det redan under en anti-hijab-demonstration under internationella kvinnodagen 1979.

Efter över 40 år är det ett faktum att kvinnorörelsen i Iran har blivit starkare.  Vi ser således prov på en imponerande motståndskraft från de iranska kvinnorna, som till råga på detta nu också, proportionellt sett, utbildar sig mer än män, enligt officiell statistik över studenter på universitet i Iran.

Iranska lagar förbjuder i dag människor att lämna islam. Trots detta kan vi tack vare organisationen Gamaan, baserad i Nederländerna, se hur uppemot hälften av iranierna kan ha blivit ateister de senaste decennierna. Vidare är det lätt för vem som helst att se hur iranier i sociala medier sprider inlägg som förlöjligar eller kritiserar islam samt erbjuder andra alternativ till den islamistiska världsbild som diktaturen önskar sprida.

Det råder således ingen tvekan om att det i Iran finns en enorm och obestridlig antiislamistisk rörelse som återkommande vädjar om mer frihet.

Mot bakgrund av dessa fakta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vad gör ministern för att understödja sekulära samt kvinno- och demokrativänliga krafter i Iran mot bakgrund av rådande frihetsrörelser?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1661 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/08713 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1661 av Markus Wiechel (SD)
Sekulära krafter i Iran

Markus Wiechel har frågat mig vad jag gör för att understödja sekulära samt kvinno- och demokrativänliga krafter i Iran mot bakgrund av rådande frihetsrörelser.

Som jag framfört i flera interpellationsdebatter, och även i svar på flera riksdagsfrågor – bland annat 892, 813 och 749 i år samt 3397, 3004, 1871, 1506, och 549 under föregående riksdagsår – är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt.

Regeringen lyfter, som tidigare meddelats, regelbundet dessa frågor i bilaterala kontakter på olika nivåer, inklusive i mina samtal på utrikesministernivå och i egna uttalanden. Vi har också ett nära samarbete med andra länder inom såväl EU som FN, med gemensamma uttalanden och samordnade åtgärder.

Sverige kommer naturligtvis även fortsättningsvis ta upp dessa frågor, inklusive demokratifrågor, i den bilaterala dialogen med Iran.

Stockholm den 8 juni 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.