SAS och företagens villkor
Skriftlig fråga 2016/17:801 av Anette Åkesson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-02
- Överlämnad
- 2017-02-03
- Anmäld
- 2017-02-14
- Svarsdatum
- 2017-02-15
- Sista svarsdatum
- 2017-02-15
- Besvarad
- 2017-02-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
I går informerade flygbolaget SAS att man flyttar delar av sin flygplansflotta utomlands. SAS är inte vilket bolag som helst utan delägt av staten – därför är det intressant att se hur regeringen väljer att tolka utflyttningen.
Jag ser det som att företaget bedömer att förutsättningarna för dess verksamhet inte längre är tillräckligt bra i Sverige utan bättre någon annanstans. Det är en viktig signal att ta åt sig. Har Sverige inte goda förutsättningar för näringslivet behöver vi åtgärda det. I annat fall kommer jobben i Sverige att hotas, vilket får långsiktiga negativa effekter på svenska skatteintäkter och därmed även på vår välfärd.
Naturligtvis påverkar de försämringar som S-MP-regeringen redan presenterat, bland mycket annat i form av höjda skatter och höjda arbetsgivaravgifter för unga och äldre, var företag väljer att positionera sig geografiskt. Men nu gäller det att se framåt: kanske tänka om gällande vissa förslag och presentera nya som är mer gynnsamma ur jobbskaparperspektiv.
Med utgångspunkt i det som anförts ovan vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:
Vilka slutsatser om Sveriges företagsklimat drar ministern av beskedet från SAS, och avser ministern att med anledning av detta agera för att förbättra villkoren för företag och företagande i Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:801 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
N2017/00887/KSR | ||
Näringsdepartementet |
Närings- och innovationsministern |
|
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:801 av Anette Åkesson (M) SAS och företagens villkor
Anette Åkesson har frågat mig vilka slutsatser om Sveriges företagsklimat jag drar av beskedet från flygbolaget SAS att man flyttar delar av sin flygplansflotta utomlands och om jag med anledning av detta avser agera för att förbättra villkoren för företag och företagande i Sverige.
Ett gott företagsklimat för företag som skapar, växer och exporterar i hela Sverige är avgörande för att regeringens jobbmål om lägst arbetslöshet i EU år 2020 ska kunna nås. Därför bedriver regeringen en aktiv näringspolitik med fokus på insatser som ytterligare förbättrar företagens villkor och som ökar Sveriges attraktionskraft.
Under mandatperioden har regeringen genomfört flera insatser för att förbättra villkoren för företagande, med fokus på insatser som ytterligare förbättrar företagens villkor och som ökar Sveriges attraktionskraft för investeringar.
Regeringen har bland annat tagit fram en strategi för Smart industri, en exportstrategi och arbetar för att skapa en effektivare kapitalförsörjning för växande företag. Strategierna är framtagna i dialog med näringslivet och arbetsmarknadens parter. Vi arbetar även för att Sverige fortsatt ska ligga i framkant när det gäller att tillvarata digitaliseringens möjligheter för att förenkla för företag, ta tillvara affärsmöjligheter och för att vara ett attraktivt land att investera i.
Svensk ekonomi är stark. Tillväxten har stabiliserats på en av de allra högsta nivåerna i Europa. Sedan den här regeringen tillträdde har 150 000 fler människor ett jobb att gå till och arbetslösheten har pressats ner under 7 procent. Sverige rankas som världens näst mest innovativa ekonomi och enligt Forbes är vårt företagsklimat bäst i världen.
Samtidigt vet vi att europeisk flygbransch har problem med pressade arbetsvillkor och osund konkurrens. Detta är en ohållbar situation som behöver lösas på europeisk nivå och inte genom att importera sämre villkor till Sverige.
I ett bredare perspektiv, där SAS är ett av många svenska bolag, ser vi nu ett trendbrott med ökade investeringar och fler företag som väljer att flytta hem produktion till Sverige. Bland annat kom besked om 700 nya jobb vid Volvo Cars fabrik i Torslanda så sent som denna vecka.
Regeringen kommer att fortsätta sitt arbete med att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige.
Stockholm den 14 februari 2017
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.