Sanktioner mot kinesiska tjänstemän för brott mot mänskliga rättigheter
Skriftlig fråga 2024/25:641 av Björn Söder (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2024-12-20
- Överlämnad
- 2024-12-23
- Besvarad
- 2025-01-07
- Sista svarsdatum
- 2025-01-07
- Svarsdatum
- 2025-01-07
- Anmäld
- 2025-01-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Den kanadensiska utrikesministern Mélanie Joly meddelade nyligen att sanktioner införs mot åtta nuvarande eller tidigare högt uppsatta tjänstemän i Folkrepubliken Kina, som är involverade i allvarliga brott mot mänskliga rättigheter i Kina. De sanktioner som meddelades var ett svar på den kinesiska regimens repression av etniska och religiösa minoriteter i Kina, inklusive i Östturkestan (som av Folkrepubliken kallas Xinjiang), Tibet och mot dem som utövar Falun Gong.
Den kanadensiska utrikesministern sa att Kanada är djupt bekymrat över brotten mot mänskliga rättigheter och uppmanade den kinesiska regimen att stoppa denna systematiska förtryckskampanj och respektera sina internationella skyldigheter för mänskliga rättigheter.
Bakgrunden är att Folkrepubliken Kina godtyckligt har frihetsberövat mer än 1 miljon människor i Östturkestan, varav många hållits i läger och utsatts för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld.
Tibetaner har också drabbats av brott mot mänskliga rättigheter från den kinesiska regimen. Brotten inkluderar tvångsarbete, godtyckliga frihetsberövanden och inskränkningar av deras rättigheter till religions- och trosfrihet, yttrandefrihet, rörelsefrihet och föreningsfrihet.
Sedan 1999 har Kina försökt eliminera utövandet av Falun Gong i landet genom godtyckliga gripanden, tvångsarbete och tortyr.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Är ministern beredd att vidta liknande åtgärder som sin kanadensiska kollega och verka för att sanktioner införs mot de företrädare för den kinesiska regimen som är involverade i allvarliga brott mot mänskliga rättigheter?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:641 besvarad av Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Svar på fråga 2024/25:641 Sanktioner mot kinesiska tjänstemän för brott mot mänskliga rättigheter
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Svar på fråga 2024/25:641 av Björn Söder (SD)
Sanktioner mot kinesiska tjänstemän för brott mot mänskliga rättigheter
Björn Söder har frågat mig om jag är beredd att vidta liknande åtgärder som min kanadensiska kollega och verka för att sanktioner införs mot de företrädare för den kinesiska regimen som är involverade i allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.
Sanktionsinstrumentet är ett utrikespolitiskt verktyg för att främja fred och säkerhet, försvara demokratiska principer och mänskliga rättigheter. Sverige har inga egna nationellt beslutade sanktioner utöver EU:s och FN:s sanktioner.
Regeringen är liksom EU oroad över den allvarliga situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina. Alla ska ha rätt att utöva sin tro utan att riskera förföljelse eller trakasserier, i Kina såväl som i andra länder. I Utrikesdepartementets rapport om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Kina anges bland annat att religiösa rörelser som i Kina klassificeras som sekter, däribland Falun Gong, är särskilt övervakade.
Att folkrätten inklusive de mänskliga rättigheterna efterföljs är en fråga av vikt för hela det internationella samfundet. I oktober 2024 anslöt sig Sverige till ett gemensamt uttalande i FN:s generalförsamlings tredje utskott, som uttryckte oro över kränkningar av mänskliga rättigheter i Xinjiang och Tibet.
Sverige kommer att fortsätta att ta upp religions- och övertygelsefrihet i Kina i möten med kinesiska företrädare samt inom EU, FN och andra sammanhang.
Stockholm den 7 januari 2025
Maria Malmer Stenergard
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.