Samverkan mellan militär och polis

Skriftlig fråga 2021/22:1631 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-24
Överlämnad
2022-05-25
Anmäld
2022-05-30
Svarsdatum
2022-06-01
Sista svarsdatum
2022-06-01
Besvarad
2022-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under påskhelgen ägde fruktansvärda korankravaller rum i vårt land. Över 400 poliser uppges ha skadats, och statens våldsmonopol utmanades kraftigt samt förlorades i vissa fall. Det står nu klart att massinvandring, obefintliga krav i integrationspolitiken och slapp kriminalpolitik leder till en oerhört dyster samhällsutveckling. Sverige har i dag stora hot inom riket i form av våldsverkande aktörer som hatar Sverige och allt som representerar Sverige – våra värderingar, vår polis, vår demokrati med mera.

Utgångspunkten måste vara att svensk lag och grundlagsfästa rättigheter alltid ska upprätthållas i Sverige, även i områden som kommit att belastas av kulturella parallellstrukturer, kriminalitet och invandring. Svenska statens våldsmonopol ska aldrig backa undan eller ge vika för våldsyttringar och angrepp. Polisen måste få fler verktyg, större befogenheter och ett tydligare uppdrag att etablera det svenska samhällets dominans i områden och situationer där det trängts tillbaka eller angrips.

Mot denna bakgrund har Sverigedemokraterna sedan korankravallerna presenterat två separata åtgärdspaket för att få bukt med parallellsamhällena och den kriminalitet de göder. Först ett 30-punktsprogram mot korankravallerna och därefter ett åtgärdspaket mot parallellsamhällen explicit. Inget annat parti har tydligt anslutit till våra förslag på åtgärder, men jag avser att åtminstone utkräva svar från regeringen om hur de ställer sig till de olika åtgärderna.

Ett förslag som SD lyft fram som stött på kritik från andra partier är vår ambition om stärkt samverkan mellan polis och militär. Det är vår uppfattning att det finns tillfällen då militären kunnat understödja polisen, under polisens ledning – inte minst under de krigsliknande förhållanden som rådde under korankravallerna. Den exakta samverkan hade behövt utredas men bör åtminstone inte helt uteslutas.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern och regeringen att verka för en översyn av förutsättningarna för en stärkt samverkan mellan polisen och militären?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1631 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/01872 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1631 av Tobias Andersson (SD)
Samverkan mellan militär och polis

Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att verka för en översyn av förutsättningarna för en stärkt samverkan mellan polisen och militären.

Det finns i dag lagstiftning som möjliggör att Försvarsmakten kan lämna stöd till polisen. Det kan gälla exempelvis logistiska stödåtgärder och hjälpinsatser. Försvarsmakten ska också lämna stöd till polisen i form av helikoptertransporter i vissa fall. Genom lagen (2006:343) om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning (stödlagen) kan Polismyndigheten och Säkerhetspolisen begära stöd från Försvarsmakten om det behövs för att förhindra eller på annat sätt ingripa mot en handling som kan utgöra terroristbrott. Försvarsmaktens stöd enligt den lagen förutsätter att ingripandet kräver resurser av särskilt slag som varken Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen har tillgång till och att regeringen har lämnat sitt medgivande till insatsen. Stödlagen ger inte utrymme för att begära stöd utifrån generella behov av personella förstärkningsresurser.

När det gäller militärens medverkan i polisiär verksamhet har det sedan länge betraktats som en allmän grundsats att väpnad trupp inte får sättas in mot den egna befolkningen eller andra civila. I samband med stödlagens tillkomst 2006 uttalade regeringen att det inte kan komma i fråga att Försvarsmakten lämnar stöd till polisen som kan innebära användning av våld eller tvång i samband med sådan brottslighet som polisen återkommande har att hantera, t.ex. ordningsstörningar vid demonstrationer, gängbrottslighet eller fotbollshuliganism (jfr. prop. 2005/06:111 s. 29).

Jag ser ingen anledning till att nu göra någon annan bedömning än den som regeringen uttalade 2006.

Stockholm den 1 juni 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.