Samordningsförbund och ESF-medel

Skriftlig fråga 2024/25:720 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2025-01-24
Överlämnad
2025-01-24
Anmäld
2025-01-28
Svarsdatum
2025-02-05
Besvarad
2025-02-05
Sista svarsdatum
2025-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Samordningsförbund är självständig lokal organisering som samordnar, stödjer och utvecklar samverkan på både individnivå och strategisk nivå. Medlemsparter är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, regioner och kommuner.

Samordningsförbunden har genom sitt arbete visat att de är en effektiv modell eller plattform för att nå människor med komplexa behov och skapa förutsättningar för deras inträde eller återinträde på arbetsmarknaden. Genom att samordna resurser från flera aktörer möjliggörs insatser som annars inte skulle bli av. Många av de människor som samordningsförbunden stöttar har svårt att navigera i en alltmer digitaliserad värld, där Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ofta använder digitala möten och tjänster som inte alla klarar av att hantera.

En central del av detta arbete är projekt finansierade via Europeiska socialfonden (ESF). Dessa projekt har gett konkreta resultat, såsom ökad sysselsättningsgrad, minskat behov av offentligt stöd och förbättrad hälsa bland deltagarna. En del samordningsförbund driver sådana projekt i dag med gott resultat.

I dag saknas dock ett tydligt lagstöd som gör det möjligt för samordningsförbunden att driva ESF-projekt. Detta skulle stärka förbundens kapacitet att skapa långsiktiga och hållbara resultat.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet att ta initiativ till att ge samordningsförbunden rätt att bli projektägare för ESF-medel?

Svar på skriftlig fråga 2024/25:720 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)

Svar på fråga 2024/25:720 Samordningsförbund och ESF-medel

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Svar på fråga 2024/25:720 av Lars Mejern Larsson (S)
Samordningsförbund och ESF-medel

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att ge samordningsförbunden rätt att bli projektägare för ESF-medel.

Det offentligas stöd ska bidra till att fler människor kommer i arbete. För personer som har behov av samordnade rehabiliteringsinsatser är det sedan 2004 möjligt för Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, regioner och kommuner att genom samordningsförbund finansiera sådana insatser, i enlighet med lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser (Finsam-lagen). Vid utgången av 2023 fanns det 72 stycken samordningsförbund som innefattade 274 av Sveriges 290 kommuner och samtliga regioner.

I mars 2024 gav regeringen Försäkringskassan i uppdrag att analysera behovet av ändringar i Finsam-lagen (S2024/00722). Försäkringskassan redovisade uppdraget i december 2024 i rapporten Uppdrag att analysera behovet av förändringar i lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser (FK 2024/007710). Myndighetens övergripande slutsats från arbetet med regeringsuppdraget är att den finansiella samordningen för det mesta fungerar väl. Enligt Försäkringskassan saknas det dock en enhetlig syn på hur den finansiella samordningen ska ske och vad som ryms inom lagstiftningen.

Europeiska Socialfonden + 2021 – 2027 (ESF+) innebär att lokala, regionala och nationella aktörer kan söka pengar för att driva projekt som bidrar till en inkluderande arbetsmarknad. Genom ESF+ har några samordningsförbund finansierat insatser utöver de insatser som finansieras med de medel som förbundsmedlemmarna bidrar med enligt Finsam-lagen.

Försäkringskassan konstaterar i sin rapport att samordningsförbunden enligt nuvarande lagstiftning saknar möjlighet att söka medel från ESF+. Försäkringskassan lämnar inte några förslag om ändrad lagstiftning i detta avseende.

Försäkringskassans slutsats är att reglerna för samverkan bör förtydligas för att tydliggöra lagens intentioner och för att nå en större samsyn avseende den finansiella samordningen. Mot denna bakgrund lämnar Försäkringskassan ett antal förslag till ändringar i Finsam-lagen.

Försäkringskassans rapport bereds nu i Regeringskansliet. I beredningen ingår frågan om samordningsförbunden och medel från ESF+.

Stockholm den 5 februari 2025

 

 

 

Anna Tenje

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.