Samordning med räddningstjänst mot terror
Skriftlig fråga 2017/18:1050 av Ellen Juntti (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-03-16
- Överlämnad
- 2018-03-19
- Anmäld
- 2018-03-20
- Svarsdatum
- 2018-03-28
- Sista svarsdatum
- 2018-03-28
- Besvarad
- 2018-03-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Storstockholms brandförsvar och Räddningstjänsten Storgöteborg tillskrev Justitiedepartementet i gemensam skrivelse den 17 december 2015 att det behövdes bättre nationell samordning mot terror och pågående dödligt våld.
Före detta inrikesminister Anders Ygeman tog då initiativ till att samla berörda aktörer med huvudfokus på social oro. Vid samlingen tog Myndigheten för samhällsskydd och beredskap initiativet att utarbeta ett gemensamt utbildningskoncept.
I en skrivelse till Justitiedepartementet i september 2017 skrev de två räddningstjänstförbunden att utlovat arbete har tagit för lång tid och att det fortfarande inte finns någon nationell taktik och metod om hur polis, ambulans och räddningstjänst ska agera samfällt då ett terrorattentat/dödligt våld inträffar.
I skrivelsen begärde man tydligare uppdrag, bättre nationell samordning och ett gemensamt förhållningssätt när det gäller samhällets förmåga att agera vid en masskadesituation under pågående dödligt våld.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Har ministern vidtagit några åtgärder i den berörda frågan och om inte, har ministern för avsikt att vidta någon åtgärd under resterande del av denna mandatperiod?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1050 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Ju2018/01824
/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och inrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1050 Ellen Juntti (M) Samordning med räddningstjänst mot terror
Ellen Juntti har frågat mig om jag har vidtagit några åtgärder för bättre samordning mot terrorism och pågående dödligt våld och om inte, har jag för avsikt att vidta någon åtgärd under resterande del av denna mandatperiod.
Det är av stor betydelse att polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården kan samverka effektivt med varandra vid komplexa eller omfattande hjälpinsatser, t.ex. vid en terroristattack.
Regeringen tillsatte 2017 Räddningstjänstutredningen med uppdraget att analysera och föreslå hur samverkan mellan den kommunala räddningstjänsten och övriga hjälporgan i samhället ska kunna förstärkas, utvecklas och förtydligas vid komplexa eller omfattande räddningsinsatser, det kan bland annat handla om terroristattacker och pågående dödligt våld. Utredningen ska även analysera och föreslå hur statens stöd till den kommunala räddningstjänsten vid sådana räddningsinsatser ska kunna förstärkas, utvecklas och förtydligas. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2018.
I juni 2017 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att utvärdera hanteringen av attentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Med utgångspunkt från utvärderingen ska MSB föreslå eventuella åtgärder för framtida hantering av likartade händelser. Uppdraget ska redovisas den 30 april 2018.
MSB tar också fram en vägledning till berörda myndigheter för att åstadkomma en bättre samordning och samverkan mellan hjälporganen vid omfattande eller komplexa händelser, t.ex. vid en terroristattack. Arbetet bedrivs i nära samverkan med Polismyndigheten och andra berörda aktörer. Vägledningen ska publiceras under våren 2018.
Stockholm den 28 mars 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.