Sameskolan

Skriftlig fråga 2013/14:572 av Tina Ehn (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-04-11
Inlämnad
2014-04-11
Anmäld
2014-04-15
Sista svarsdatum
2014-04-16
Besvarad
2014-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Sameskolan är en viktig skolform, som ger möjlighet till samisk utbildning och pedagogik. I flera av de reformer som Utbildningsdepartementet genomdrivit på skolans område har sameskolan dock hamnat vid sidan av. Mest uppseendeväckande är att lärarna vid sameskolan inte har fått sina högre studier i olika samiska ämnen inräknade som behörighetsgivande i lärarlegitimationsreformen. Konsekvenserna av en behörighetsreform som inte knyter samman sameskolan med övriga skolformer kan bli stora, dels vid utövande av sådana lärarbefogenheter som kräver utfärdad behörighet och dels för de samiska ämnenas ställning i sameskolan. Det är uppenbart att det behövs en tydlig plan för hur sameskolan och den samiska pedagogiken ska integreras i behörighetsreformen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern: Hur avser ministern att agera för att lärarna vid sameskolan ska kunna tillgodoräkna sig sina studier i samiska ämnen i lärarlegitimationen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:572 besvarad av Tina Ehn (MP)

Dnr U2014/2914/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern och vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:572 av Tina Ehn (MP) Sameskolan

Tina Ehn har frågat mig hur jag avser att agera för att lärarna vid sameskolan ska kunna tillgodoräkna sig sina studier i samiska ämnen i lärarlegitimationen.

Sameskolan är en viktig skolform för samiska elever i årskurs 1–6. De ämnen som undervisas i sameskolan är desamma som i grundskolan och dessutom läser eleverna ämnet samiska. Inom sameskolan finns inga andra samiska ämnen. Eleverna ska efter genomgången sameskola kunna tala, läsa och skriva samiska samt vara funktionellt tvåspråkiga.

För att vara behörig att undervisa i sameskolan gäller samma regler som för lärare i grundskolan. Det finns ingen särskild utbildning för lärare i sameskolan. Läraren ska sammanfattningsvis ha en utbildning som ger behörighet att undervisa i någon eller några av årskurserna 1–6. Vilka årskurser och ämnen som utbildningen ger behörighet att undervisa i framgår av den s.k. behörighetsförordningen.

En legitimerad lärare i sameskolan som vill bli behörig att undervisa i samiska i årskurs 1–3 eller 4–6 har möjlighet att komplettera sin behörighet med ytterligare utbildning i samiska. Dessutom ska högskolan pröva om en students tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. Detta kan innebära att en person som talar samiska och som vill bli behörig i ämnet inte nödvändigtvis behöver läsa samtliga poäng som krävs för behörighet.

När det gäller lärare som avlagt en examen före den 1 juli 2011 och har kompletterat med ämnesstudier före den 1 december 2013 gäller att utbildningen ska svara mot de regler eller riktlinjer som gällde för tiden för utbildningen.

Elever i sameskolan har samma rätt som andra elever till en utbildning där de ges förutsättningar att lära och nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. Därför är det viktigt att legitimerade och behöriga lärare är de som bedriver och ansvarar för undervisningen i sameskolan.

Stockholm den 22 april 2014

Jan Björklund

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.