Säkrad tillgång till uppkoppling över hela landet
Skriftlig fråga 2021/22:1073 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-10
- Överlämnad
- 2022-02-11
- Anmäld
- 2022-02-15
- Svarsdatum
- 2022-02-23
- Sista svarsdatum
- 2022-02-23
- Besvarad
- 2022-02-23
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)
Sverige är ett till ytan stort land med rejäla avstånd på sina håll mellan städer och byar. Arbetstillfällen koncentreras till större samhällen och städer medan mycket av landsbygden blir sovstäder. Sedan kom pandemin och ändrade på många förutsättningar. Exempelvis ville nu ett stort antal medborgare arbeta hemifrån i en helt annan utsträckning än tidigare, med datorn och därmed uppkopplingen som bästa arbetskamrat. Där fiberutbyggnaden eller motsvarande varit effektiv har det här inte varit något problem, men för de svarta fläckar som bildats över landet där man inte ens är i närheten av säker internettillgång har det blivit skvatt omöjligt.
Med en utbyggnad som tar ansvar för hela landet och en plan för att fylla ut avsaknaden av såväl motorvägar som landsvägar i ett uppkopplat Sverige skulle flexibiliteten kunna se helt annorlunda ut och arbetstillfällena skulle göra landsbygden så mycket mer levande.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att de svarta hål med avsaknad av säkra uppkopplingsmöjligheter över hela landet täpps igen?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1073 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)
Svar på fråga 2021/22:1073 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Säkrad tillgång till uppkoppling över hela landet
Ann-Sofie Lifvenhage har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att de ”svarta hål” med avsaknad av säkra uppkopplings-möjligheter över hela landet täpps igen.
Regeringens mål i bredbandsstrategin är att hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet år 2023. Enligt förordningen (2018:20) om stöd för åtgärder som ger tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet ska Post- och telestyrelsen (PTS) se till att privatpersoner och företag som saknar tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet får stöd för åtgärder som ger sådan tillgång där inga marknadsmässiga lösningar finns.
Regeringen har också gett PTS i uppdrag att främja god mobiltäckning och tillgång till grundläggande telefoni och internet i hela landet. Uppdraget omfattar en översyn av stödnivåerna i den ovan nämnda förordningen, informationsspridning till konsumenter om åtgärder som kan vidtas på egen hand för att förbättra mobiltäckningen, samt stickprovsmätningar för att kontrollera att operatörernas mobiltäckningskartor stämmer.
Målet i regeringens bredbandsstrategi är att 98 procent av hushåll och företag bör ha tillgång till 1 Gbit/s till 2025, att 1,9 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 100 Mbit/s och att 0,1 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 30 Mbit/s. Regeringen har avsatt 1,3 miljarder kronor till det nationella stödsystemet för bredbandsutbyggnad för 2022. Dessutom remitteras för närvarande ett förslag om undantag från lokaliseringsprincipen för kommunal bredbandsutbyggnad. Remitteringen pågår fram till och med den 14 mars 2022. Förslaget innebär att ett kommunalt stadsnät ska kunna bygga ut sitt bredbandsnät till exempelvis hushåll och företag, även om de befinner sig i en annan kommun. Syftet är att underlätta utbyggnaden av snabbt bredband.
Satellitlösningar kan bidra till att nå hushåll och företag med uppkopplingshastigheter upp till 100 Mbit/s. Regeringen har därför gett PTS i uppdrag att analysera satellitmarknaden och dess utveckling, möjligheter, risker och sårbarheter samt vilka åtgärder som kan vidtas för att främja att fler kan få ta del av sådan uppkoppling.
Det är viktigt att främja utbyggnaden av bredband i hela landet genom att verka för en god samverkan mellan de aktörer som har centrala roller för utbyggnaden. Regeringen har därför fattat beslut om fortsatt arbete för Bredbandsforum till och med 2025. Regeringen har också beslutat att erbjuda regionerna och Gotlands kommun fortsatt stöd för att upprätthålla en funktion som regional bredbandskoordinator även under perioden 2021−2025 i syfte att bidra till att frågorna även placeras i ett strategiskt regionalt utvecklingsperspektiv.
Stockholm den 22 februari 2022
Khashayar Farmanbar
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.