Säkerhetsläget på Arlanda
Skriftlig fråga 2021/22:1097 av Åsa Coenraads (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-15
- Överlämnad
- 2022-02-16
- Anmäld
- 2022-02-17
- Svarsdatum
- 2022-02-23
- Sista svarsdatum
- 2022-02-23
- Besvarad
- 2022-02-23
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Aftonbladet rapporterar den 15 februari att ett bolag kopplat till kinesisk militär och det styrande partiet i landet har vunnit en upphandling hos Swedavia för att sköta säkerhetskontrollen för terminal 5 på Arlanda.
Vi befinner oss i en orolig tid och det är av yttersta vikt att vi bejakar och bevakar det svenska säkerhetsläget. Det är oroande om utländsk makt tar över svensk säkerhetskontroll på landets största flygplats.
Kinesiska staten har under de senaste åren pekats ut för spionage, informationsstölder och cyberangrepp mot Sverige, och att de då även får kontrollen över svenska säkerhetskontroller är oroande.
Säkerhetskontrollerna på Arlanda upphandlas av Swedavia, men när det kommer till rikets säkerhet måste regeringen agera.
Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför:
Avser statsrådet att agera för att utländsk makt inte ska få hantera svensk säkerhetskontroll på Arlanda?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1097 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1097 av Åsa Coenraads (M) Säkerhetsläget på Arlanda, 2021/22:1103 av Markus Wiechel (SD) Upphandling av känslig verksamhet samt säkerheten på Arlanda och 2021/22:1110 av Johan Pehrson (L) Upphandling av säkerhetskontroller på flygplats
Åsa Coenraads har frågat integrations- och migrationsminister Anders Ygeman om han avser att agera för att utländsk makt inte ska få hantera svensk säkerhetskontroll på Arlanda. Frågan har överlämnats till mig att besvara.
Markus Wiechel och Johan Pehrson har även frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att vital säkerhetsinformation ska komma främmande makt till del genom upphandling såsom i fallet med säkerhetskontrollen på Arlanda.
Regeringen har redan tagit fram omfattande ny reglering på säkerhetsskyddsområdet som både moderniserat och förstärkt regelverket. I april 2019 trädde en ny säkerhetsskyddslag i kraft. Digitaliseringen och den säkerhetspolitiska utvecklingen har dock visat att det finns behov av att ytterligare skärpa regelverket på området. I december 2021 genomfördes därför ytterligare skärpningar av säkerskyddslagstiftningen.
Den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet ansvarar för att vidta de säkerhetsskyddsåtgärder som behövs för att skydda verksamheten. Enskilda verksamhetsutövare ska ingå säkerhetsskyddsavtal om de avser att ingå ett avtal om bl.a. en tjänst eller vara med utomstående leverantörer och det i upphandlingen förekommer säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i säkerhetsskyddsklassen konfidentiell eller högre eller om upphandlingen i övrigt avser eller ger leverantören tillgång till säkerhetskänslig verksamhet av motsvarande betydelse.
Från och med den 1 december 2021 måste en aktör som bedriver verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet och som t.ex. ska samarbeta med en annan aktör eller upphandla en tjänst eller vara, även pröva lämpligheten av samarbetet och i vissa fall även samråda med sin tillsynsmyndighet. Tillsynsmyndigheten har rätt att besluta att förfarandet inte ska få inledas om det är olämpligt ut säkerhetsskyddssynpunkt. Genom skärpningarna i december har tillsynsmyndigheterna även fått nya undersökningsbefogenheter och rätt att besluta om vitesföreläggande och sanktionsavgift om regelverket inte följs.
I det aktuella ärendet är Transportstyrelsen tillsynsmyndighet. Jag kan konstatera att myndigheten har inlett ett tillsynsärende med anledning av Swedavias upphandling på Arlanda. Ett syfte med de skärpningar som regeringen genomförde av lagstiftningen i december förra året var just att ge förutsättningar för en mer aktiv tillsyn på säkerhetsskyddsområdet. Jag kommer att fortsätta följa frågan.
Stockholm den 23 februari 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.