Rysslands illegala annektering av delar av Georgien, Sydossetien och Abchazien
Skriftlig fråga 2016/17:1748 av Margareta Cederfelt (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-07-19
- Överlämnad
- 2017-07-19
- Besvarad
- 2017-08-02
- Sista svarsdatum
- 2017-08-02
- Svarsdatum
- 2017-08-02
- Anmäld
- 2017-08-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Ryssland har under en längre tid illegalt annekterat delar av Georgien, Sydossetien och Abchazien. Annekteringen är sällan omnämnd i Sverige men är icke desto mindre angelägen att motverka i syfte att förmå Ryssland att upphöra med också denna illegala annektering.
I Tskhinvaliregionen i orten Bershueti har Ryssland placerat en illegal gränskontroll. Resultatet av den illegala gränskontrollen är att georgiska bönder har fått se sin mark styckad i de fall delar av deras egendom ligger på den illegalt annekterade sidan av gränsen. Gränskontrollen är inte bara illegal utan skapar även oro och underminerar Georgiens rätt till sitt eget territorium. Det ryska agerandet förvärrar säkerhetsläget i regionen. Agerandet bidrar till att försvåra möjligheten till fredliga stabila lösningar där Georgiens rätt till sitt territorium respekteras.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:
Har utrikesministern för avsikt att lyfta frågan om den illegala ryska annekteringen av georgiskt territorium på EU-nivå i syfte att stödja en fredlig lösning där Georgiens rätt till sitt territorium respekteras?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1748 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
| ||
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1748 av Margareta Cederfelt (M) Rysslands illegala annektering av delar av Georgien, Sydossetien och Abchazien
Margareta Cederfelt har frågat mig om jag har för avsikt att lyfta frågan om den illegala ryska annekteringen av georgiskt territorium på EU-nivå i syfte att stödja en fredlig lösning där Georgiens rätt till sitt territorium respekteras.
Den svenska linjen mot Rysslands aggressiva agerande gentemot sina grannar ligger fast. Kriget i Georgien 2008 och den efterföljande situationen i och kring utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien utgör en del i detta agerande. Regeringen är konsekvent och på alla nivåer tydlig med Sveriges starka stöd till Georgiens suveränitet och territoriella integritet. Detta bekräftades i årets utrikesdeklaration. Vi ser med oro på att Ryssland, som över tid har ökat sin militära närvaro i utbrytarregionerna, fortsätter att gradvis förstärka de administrativa begränsningslinjerna (ABL) med stängsel, diken och stängningar av övergångar, med avskurna jordegendomar och förhindrad rörelsefrihet som följd.
Regeringen agerar i denna fråga i olika multilaterala fora, främst i EU och OSSE. EU gjorde ett uttalande i OSSE:s permanenta råd den 13 juli om den senaste tidens utveckling längs de administrativa begränsningslinjerna. EU:s utrikestjänst (EEAS) har vid upprepade tillfällen, senast den 8 april, uttalat EU:s starka stöd för Georgiens suveränitet och territoriella integritet och EU:s fortsatta engagemang för en fredlig lösning i Georgien. I februari i år tog Sverige upp frågan i ett anförande i FN:s säkerhetsråd.
Jag kan försäkra Margareta Cederfelt att regeringen kommer att fortsätta att uppmärksamma situationen och utvecklingen i utbrytarregionerna och samtidigt ge vårt fulla stöd till EU:s engagemangspolitik för Georgien.
Stockholm den 28 juli 2017
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.