Ryska ambassadörens uttalanden

Skriftlig fråga 2021/22:1091 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-15
Överlämnad
2022-02-15
Anmäld
2022-02-16
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, har låtit sig intervjuas av tidningen Aftonbladet. I intervjun ser vi hur ambassadören uttalar sig på ett sätt som inte kan tolkas som annat än nedsättande om Sveriges försvar. På ett förminskande sätt tydliggjorde vederbörande att den svenska militära närvaron på Gotland är löjlig. Därtill lät ambassadören meddela att Sverige inte ska gå med i Nato, då detta inte skulle accepteras av Ryssland och man därför skulle upphöra med de avsikterna.

Inte minst mot bakgrund av Rysslands sentida uttalanden rörande just detta kan det finnas skäl till att faktiskt gå riksdagsmajoriteten till mötes avseende en Nato-option. Detta skulle tydliggöra den svenska säkerhetspolitiska hållningen genom att tydligt visa att vi bestämmer över vårt säkerhetspolitiska vägval själva. Därtill skulle det bli en tydlig signal om att vi inte accepterar Rysslands krav om garantier att stater ska förnekas rätten till att ansluta till Nato.

Att tydligt markera mot den typ av uttalanden vi sett har flera fördelar. För det första kan vi inte acceptera förnedring, men för det andra måste vi också visa att vår suveränitet och fundamentala rättighet att forma våra beslut ligger fast. Varje form av aggression från rysk sida måste helt enkelt bemötas.

Utrikesminister Ann Linde önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Avser ministern att kalla upp Rysslands ambassadör mot bakgrund av de uttalanden som skett eller på annat sätt markera mot vederbörande till förmån för vår grundläggande rätt att bestämma över vårt säkerhetspolitiska vägval?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1091 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD202 2 / 02443 /02518 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1080 av Hans Wallmark (M) Uttalanden av Rysslands ambassadör och fråga 2021/22:1091 av Markus Wiechel (SD) Ryska ambassadörens uttalanden

Hans Wallmark har frågat mig om jag har för avsikt att kalla upp Rysslands ambassadör för att meddela det helt oacceptabla i det framförda budskapet i den intervju som gjordes med Aftonbladet. Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att kalla upp Rysslands ambassadör mot bakgrund av de uttalanden som skett eller på annat sätt markera mot vederbörande till förmån för vår grundläggande rätt att bestämma över vårt säkerhetspolitiska vägval. Jag besvarar frågorna samlat.


Sveriges säkerhetspolitik syftar till att garantera landets oberoende och självständighet, värna suveräniteten, Sveriges intressen, grundläggande värderingar samt att säkerställa svensk handlingsfrihet inför politiska, militära eller andra påtryckningar. Att alla staters suveränitet och politiska handlingsfrihet upprätthålls är av avgörande säkerhetspolitisk betydelse och en central del av de grundprinciper och de folkrättsliga regler som den europeiska säkerhetsordningen vilar på.

Ryssland har framfört krav på att den europeiska säkerhetsordningen ska revideras. Dessa krav skulle begränsa staters möjligheter att göra egna säkerhetspolitiska val, något som är oacceptabelt. Regeringen har varit tydlig med Sveriges rätt att göra egna säkerhetspolitiska val.

Denna hållning är del av den svenska säkerhetspolitiska linjen, vilken är väl känd av Ryssland. På tisdagen den 22 februari kallades den ryske ambassadören upp till kabinettsekreterare Robert Rydberg. Kabinettsekreteraren framförde den svenska synen på Rysslands oacceptabla agerande genom den militära styrkeuppbyggnaden kring Ukraina och de ryska fortsatta aggressionerna. Kabinettsekreteraren upprepade även att Sveriges rätt att göra egna säkerhetspolitiska vägval är okränkbar.

Stockholm den 23 februari 2022 –

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.