Rymningar från rättspsyk i Göteborg

Skriftlig fråga 2021/22:1066 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-10
Överlämnad
2022-02-11
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Göteborgsposten rapporterade nyligen om att det skett 17 rymningar under 2021 från rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg. I fem av dessa fall ansågs patienten vara farlig för andra. Tre av dessa fem rymde från personal på bevakad utevistelse. De två andra rymde från permission på egen hand och återkom inte på utsatt tid.

Två av dem hade även rymt vid tidigare tillfällen.

Ett av fallen gäller en man som dömts för mord på sin tidigare flickvän. En polis beskrev mannen som den farligaste som denne mött under alla sina år i yrket.

Dessa 17 rymningar har alltså skett från en och samma klinik, och med tanke på att det finns många psykiatriska kliniker i Sverige torde det vara många fler rymningar i Sverige än dessa. Detta är ett stort problem och helt enkelt farligt för människor ute i samhället.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern för avsikt att vidta åtgärder för att dessa rymningar ska upphöra, och om ja, vilka åtgärder och när?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1066 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1066 av Ellen Juntti (M)

Rymningar från rättspsyk i Göteborg

Ellen Junti har frågat mig om jag har för avsikt att vidta åtgärder för att rymningarna från rättspsykiatrin i Göteborg ska upphöra, och om ja, vilka åtgärder och när.

Det är naturligtvis mycket viktigt, inte minst för förtroendet för rättssamhället, att säkerheten inom den rättspsykiatriska vården är hög. Säkerheten får inte äventyras, samtidigt som de dömdas rättigheter behöver kunna tillgodoses.

Säkerhetsplaneringen i samband med permissioner och andra vistelser utanför institutionen är en fråga för de regioner som ansvarar för verksamheten och inte för mig som socialminister. Min bedömning är, som jag tidigare har framfört till frågeställaren, att det redan i dag finns rigorösa rutiner för hur permissionsgång och eventuella avvikelser ska hanteras.

Jag utgår ifrån att de rättspsykiatriska enheterna kontinuerligt och målmedvetet arbetar för att stärka det säkerhetshöjande arbetet och för att minska antalet avvikelser. Jag anser, mot bakgrund av det ovan anförda, inte att det för närvarande krävs ytterligare åtgärder från min sida.

Stockholm den 23 februari 2022

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.