Till innehåll på sidan

Reviderad läroplan kring hedersrelaterat våld och förtryck

Skriftlig fråga 2018/19:773 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-13
Överlämnad
2019-06-14
Anmäld
2019-06-17
Svarsdatum
2019-06-26
Sista svarsdatum
2019-06-26
Besvarad
2019-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Skolverket medverkade torsdagen den 13 juni på utbildningsutskottets sammanträde för att redovisa sitt arbete med samråd samt underlag till regeringen inför beslut om ny läroplan. I synnerhet ställde vi frågor om arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

Liberalerna är kritiska till hela denna hantering och i synnerhet att myndigheten gjort uttalanden som föreslagit texter som knappast förtydligar vikten av arbetet mot hedersvåld och förtryck. Det är också uppenbart att Skolverket inte beaktat detta tillräckligt och därför i efterhand har lagt till en mening i sitt underlag, som nu ligger på regeringens bord. 

Liberalerna ifrågasätter också uttalanden och texter som ”föreställningar om heder”. Vi menar att detta undergräver frågans vikt och knappast vägleder och stärker lärarna i deras viktiga arbete lokalt. Dessutom vidhåller vi att läroplanen redan i sin inledning särskilt ska lyfta upp arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck för att markera detta. Det skulle också anknyta till alla de nationella handlingsplaner mot hedersrelaterat våld och förtryck som regeringen beslutat sedan 2007 och framåt. 

Med anledning av att Skolverket nu lämnat material till regeringen blir min fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern och regeringen att förtydliga läroplanen och ännu mer tydliggöra vikten av att skolorna arbetar mot hedersrelaterat förtryck samt se till att detta begrepp tydligt kommer med?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:773 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/02203/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:773 av Roger Haddad (L)
Reviderad läroplan kring hedersrelaterat våld och förtryck

Roger Haddad har frågat mig om jag som minister och regeringen avser att förtydliga läroplanen och ännu mer tydliggöra vikten av att skolorna arbetar mot hedersrelaterat förtryck samt se till att detta begrepp tydligt kommer med.

Regeringen gav 2018 Statens skolverk i uppdrag att göra en översyn av läroplanerna i syfte att stärka kvaliteten och likvärdigheten i sex- och samlevnadsundervisningen (U2018/02960/S). I uppdraget ingick att särskilt beakta perspektivet hedersrelaterat våld och förtryck. Myndigheten har analyserat om och vid behov föreslagit hur undervisningen i kunskapsområdet sex och samlevnad i det obligatoriska skolväsendet, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen bättre kan stödjas genom förtydliganden i läroplanerna för skolformerna. Förslagen från Skolverket överlämnades den 12 juni 2019 och bereds nu inom Regeringskansliet.

Skolverkets arbete har bl.a. tagit sin utgångspunkt i vad som framkommit i Statens skolinspektions granskning av sex- och samlevnadsundervisningen som publicerades 2018 (rapport 2016:11445). I uppdraget har Skolverket inte bara särskilt beaktat frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, utan även frågor om samtycke och pornografi.

Regeringen kommer verka för att arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck ökar i skolan. Det ska inte finnas någon som helst plats för hedersrelaterat våld och förtryck i samhället. Allra minst i skolan.

Hedersrelaterat våld och förtyck och dess olika uttrycksformer är allvarliga samhällsproblem som ska bekämpas. Att vara utsatt för hedersrelaterat våld- och förtryck begränsar allvarligt barns och elevers lika rätt att lära och utvecklas i förskolan och skolan. Regeringens arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ramas in av den tioåriga (2017–2026) nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, där även arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck ingår (Skr 2016/17:10).

I överenskommelsen som slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna framgår att skolans arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck ska öka. Av överenskommelsen framgår även att regeringen under mandatperioden kommer att ta fram en nationell plan för studiero och trygghet i skolan. Nu kommer jag att ta del av Skolverkets utarbetade förslag och föra en dialog med myndigheten om hur vi kan stärka skolans sex- och samlevnadsundervisning och arbetet med att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. För regeringen råder det ingen tvekan: Skolans arbete med att bekämpa hedersförtryck ska och måste öka.

Stockholm den 26 juni 2019

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.