Till innehåll på sidan

Resultat av dialog med mottagande länder

Skriftlig fråga 2021/22:711 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-07
Överlämnad
2022-01-10
Anmäld
2022-01-11
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 30 december 2021 sändes ett inslag i Sveriges Radios Ekot. Inslaget var uppföljning av riksdagens tillkännagivande från juni 2021. Tillkännagivandet innebär att polisen bör få befogenhet att tvångstesta personer för covid-19 om det är nödvändigt för att kunna verkställa ett utvisningsbeslut.

Vid förra årsskiftet, 2020/21, rapporterade medier om fenomenet att utländska medborgare som fått utvisningsbeslut vägrade att testa sig och på så sätt undvek eller sköt upp sin utvisning. Redan i ett första svar på en skriftlig fråga från undertecknad om detta var det uppenbart att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, som vid tillfället också var migrationsminister, var ointresserad av att vidta några lagstiftningsåtgärder. Ett år, ett antal skriftliga frågor och interpellationsdebatter samt ett tillkännagivande senare står vi fortfarande och stampar på samma ställe. Regeringen har heller inte vidtagit några iakttagbara åtgärder.

I Ekots inslag från 30 december 2021 hänvisar justitie- och inrikesministern till diplomatiska insatser riktade mot de länder som ska ta emot sina egna medborgare som en framkomlig väg. Så här uttryckte sig justitie- och inrikesministern i en interpellationsdebatt med undertecknad i februari 2021:

Det är i så fall bättre att föra en dialog med de länder det gäller om att de ska ändra sina regler på den här punkten eller testa dem själva när de kommer på plats. Det är ett mycket lättare sätt att hantera den här frågan. En sådan dialog kommer vi att föra med de aktuella länderna.

Eftersom justitie- och inrikesministern hänvisar till dialog och diplomatiska kontakter med berörda länder framför att bereda riksdagens tillkännagivande är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initativ till dialog och diplomatiska kontakter har statsrådet och regeringen tagit med anledning av det ovan anförda?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:711 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Ju2022/00041 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:711 av Maria Malmer Stenergard (M)
Resultat av dialog med mottagande länder

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka initiativ och diplomatiska kontakter jag och regeringen har tagit med anledning av pcr-tester inför verkställighet av avlägsnandebeslut.

En grundläggande förutsättning för en långsiktigt hållbar migrationspolitik är att den som har fått avslag på sin asylansökan eller av andra skäl inte får stanna i Sverige återvänder till sitt hemland.

Regeringen arbetar aktivt för att öka återvändandet av personer som inte har tillåtelse att vistas i landet. Bland annat har Migrationsverket och Polismyndigheten i sina regleringsbrev för 2022 fått i uppdrag att intensifiera sitt arbete för att väsentligt öka återvändandet. Myndigheterna har Regeringens fulla stöd i detta arbete. Vidare har Statskontoret på regeringens uppdrag den 14 januari lämnat förslag på åtgärder som syftar till att effektivisera myndigheternas återvändandearbete. Regeringen analyserar nu Statskontorets rapport och är beredd att vidta de åtgärder som kan vara nödvändiga, bland annat för att stärka styrningen av återvändandeverksamheten.

Regeringen och dess olika företrädare i Sverige och vid utlandsmyndigheterna för kontinuerliga samtal med olika länder om återvändandet och om skyldigheten att i enlighet med folkrättsliga principer återta egna medborgare. Jag har redan aviserat att jag avser att ytterligare intensifiera dessa kontakter och jag kommer exempelvis inom kort bjuda in företrädare för Irak till Stockholm för överläggningar.

Stockholm den 19 januari 2022

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.