Restriktioner mot gym

Skriftlig fråga 2021/22:704 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-07
Överlämnad
2022-01-10
Anmäld
2022-01-11
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 21 december kommunicerade regeringen ut att fler smittskyddsåtgärder skulle införas den 23 december. Detta motiverade regeringen med ökad smittspridning av covid-19 och ökad belastning på sjukvården. Bland de nya åtgärderna återfanns bland annat följande:

För kultur- och fritidsverksamheter inomhus, till exempel museer, konsthallar och gym, gäller minst 10 kvm per person med undantag för verksamhet som riktar sig till barn och ungdomar födda 2002 och senare, till exempel träning, tävling.

Att friska personer som äter och lever hälsosamt med regelbunden motion och frisk luft har bättre motståndskraft mot covid-19 såväl som mot andra hälsofaror borde vara självklart för de flesta. Detta har dock inte getts nämnvärt utrymme i den svenska rapporteringen. Trots att ett flertal studier slagit fast just detta. En studie publicerad i British Journal of Sports Medicine i april 2021 konstaterade exempelvis följande:

Patients with COVID-19 who were consistently inactive had a greater risk of hospitalisation [..], admission to the ICU [..] and death [..] due to COVID-19 than patients who were consistently meeting physical activity guidelines.

Den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten (Centers for Disease Control and Prevention) skriver följande på sin hemsida:

Obesity is a common, serious, and costly chronic disease. Having obesity puts people at risk for many other serious chronic diseases and increases the risk of severe illness from COVID-19.

Att förespråka ett aktivt hälsosamt leverne och motarbeta övervikt torde mot denna bakgrund vara en självklarhet för varje regering innan, under och efter pandemin. I stället väljer Lena Hallengren och den svenska regeringen nu att ytterligare angripa de för folkhälsan värdefulla gymmen. Det sker genom att regeringen i dag, den 5 januari, fattat beslut om ändringar i förordningen (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 samt i förordningen (2020:527) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

I praktiken innebär det att Folkhälsomyndigheten, utöver vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, även får meddela föreskrifter om användandet av vaccinationsbevis på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster samt i viss långväga kollektivtrafik. Jag motsätter mig detta agerande av en mängd skäl, men för att avgränsa mig något fokuserar jag i denna fråga explicit på gymmen.

Detta eftersom att åtgärden sker trots att Folkhälsomyndigheten den 5 oktober 2021 själva i en rapport fastslagit:

Rapporten redovisar en studie som jämfört risken att diagnosticeras med covid-19 mellan aktiva och inaktiva medlemmar hos idrottsföreningen Friskis och Svettis Stockholm (F&S) under 2020. Resultaten tyder på att det i ett sammanhang där smittskyddsåtgärder vidtagits, inte finns något tecken på att de som tränar på träningsanläggning har en annan risk att få covid-19 än de som inte gör det.

Sammanfattningsvis finns det enligt Folkhälsomyndigheten inga bevis för att det sker någon särskild smittspridning på gym, och vi vet att träning och motion minskar risken för allvarlig sjukdom om man smittas av covid-19. Regeringens agerande saknar därför såväl skäl som logik.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Varför vidtar regeringen åtgärder mot gymmen, och avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att stärka folkhälsan genom kost och träning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:704 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/00075 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:704 av Tobias Andersson (SD)
Restriktioner mot gym

Tobias Andersson har frågat mig varför regeringen vidtar åtgärder mot gymmen, och om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att stärka folkhälsan genom kost och träning.

Vi är mitt inne i en föränderlig pandemi. Regeringen följer noga utvecklingen av pandemin. En viktig uppgift för regeringen är att skapa balans mellan olika åtgärder och de konsekvenser som åtgärderna innebär. Regeringen är angelägen om att smittskyddsåtgärder genomförs ansvarsfullt och inte går utöver vad som är absolut nödvändigt, rätt åtgärd ska sättas in vid rätt tidpunkt. Syftet är att minska risken för smittspridning och belastningen på vården medan arbetet med att genomföra de rekommenderade vaccinationerna fortsätter.

Mot bakgrund av den ökade smittspridningen och belastningen på sjukvården anser Folkhälsomyndigheten att det är aktuellt att införa ytterligare smittskyddsåtgärder. Regeringen delar denna bedömning. Dessa åtgärder ska dock ses som tillfälliga och regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer kontinuerligt bedöma behovet av dessa restriktioner. För gym gäller minst 10 kvadratmeter per person. Begränsningen avser verksamheter för både vuxna och barn, med undantag för undervisning enligt skollagen samt för träningar och tävlingar för barn och unga födda 2002 och senare. Det är viktigt att träningsverksamheter för alla fortgår men med riskreducerande åtgärder.

Regeringen anser att kost och träning är viktigt, så viktigt att det fått bli ett särskilt delmål i vårt folkhälsopolitiska ramverk. (Regeringens proposition 2017/18:249 God och jämlik hälsa – en utvecklad folkhälsopolitik). Målet handlar om att skapa ett samhälle som främjar ökad fysisk aktivitet och bra matvanor för alla. Regeringen har också tillsatt en kommitté för främjande av fysisk aktivitet. (Främjande av ökad fysisk aktivitet Dir. 2020:40) Regeringen menar att samhället behöver kraftsamla för att vända utvecklingen av övervikt och fetma. Kommittén har till uppgift att arbeta utåtriktat för att öka den allmänna kunskapen om vilka goda effekter fysisk aktivitet bidrar med för var och en av oss. Den nationella samordnaren ska också mobilisera och engagera relevanta aktörer i samhället.

Stockholm den 19 januari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.